Ekološki ustanak: Znamo da su Brnabićeva i Vučić blizu raskida ugovora, vidimo se na blokadama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)
Podelite vest

Pokret Ekološki ustanak saopštio je danas da zna da su premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić “blizu da raskinu ugovore” sa kompanijom “Rio Tinto” uz ocenu da su ih “građani na to primorali”.

“Ali pre toga sve potpisano se mora staviti na uvid javnosti. Moramo videti ko je i kad šta potpisao, da bismo znali, ako bude tražena nekakva odšteta, ko će taj ceh i da plati”, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Podsetili su da je istekao rok koji su dali Vladi Srbije da na uvid javnosti stavi sve sporazume, odluke i eventualne ugovore koji su potpisani sa “Rio Tintom”, kao i rok za poništenje uredbe Vlade o Prostornom planu za projekat “Jadar”.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je 4. decembra u Gornjim Nedeljicama rekao da “ne postoji ugovor sa Rio Tintom”, da je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović 18. decembra izjavila “da ne postoji ugovor, niti ikakve obaveze prema kompaniji Rio Tinto”, dok je Brnabićeva 28. decembra rekla da “ne postoji obavezujući dokument koji je potpisan, ali da će kompanija tražiti odštetu od Srbije”.

“Stoga, pošto lažovima ne smemo verovati na reč, vidimo se danas na blokadama, a od 15. januara planiramo dalju radikalizaciju protesta ukoliko se ova dva zahteva ne ispune”, rekli su iz Ekološkog ustanka.

Brnabićeva je ranije danas rekla da je Vlada Srbije “vrlo blizu” da ispuni sve zahteve vezane za iskopavanje litijuma u Srbiji i povuče sve dozvole koje je dobila kompanija “Rio Tinto”, ali da je pre toga potrebno da se uradi procena “koliko će država biti dužna” zbog toga.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x