Ekspert za zdravstvo: Od Beograda na vodi i sličnih projekata u fond za zdravstvo odlazi nula dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/StockSnap
Podelite vest

Međunarodni konsultant za javno zdravlje dr Dragoslav Popović izjavio je da u srpski fond za zdravstvo iz miliona od prodatog stana u Beogradu na vodi ili nekoj drugoj skupoj lokaciji, odlazi “nula dinara”.

Popović je u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija (autonomija.info) rekao da ga čudi to što u predizbornoj kampanji političke stranke veoma malo pažnje posvećuju velikim probelmima sa kojima se suočava domaće zdravstvo, iako je, prema istraživanjima javnog mnjenja, strah od bolesti i nemogućnosti lečenja najizraženiji egzistencijalnih strah kod građana.

“Ja mislim da je taj raskorak između politike i egzistencije građana pokazatelj sve besmislenosti našeg političkog sistema, u kome ni pozicija ni opozicija kao da ne žele i neće da se bave suštinskim, životnim potrebama građana”, kazao je Popović.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem koji danas postoji u Srbiji nije održiv jer ne može da se nosi sa rapidnim starenjem stanovništva, porastom broja izdržavanih i ekonomijom koja je bazirana na infrastrukturnim projektima, koje “izvode strane firme i strani radnici koji ne doprinose našem zdravstvu ni na koji pozitivan način”.

“Na sve to, i sama država potkrada samu sebe. Država se obavezala da ona pokriva 19 odsto građana koji su u stanju neke socijalne potrebe, ali suma koje se za to izdvaja je samo jedan odsto od ukupne sume koju prihoduje fond”, rekao je Popović.

Dodao je da zbog smanjenih sredstava, plate u državnom zdravstvenom sektoru nisu konkurentne i zbog toga najbolji lekari i medicinski radnici odlaze ili u inostranstvo ili u privatni sektor.

“A privatni sektor nema ni interesa da se integriše sa državnim sektorom. Cena specijalističkog pregleda u privatnom sektoru je recimo 3.500 dinara, a državni Fond za nominalno istu uslugu, državnoj ustanovi uplati 10 puta manje. To nije održivo ni prihvatljivo. Kod nas i dalje onaj isti čovek donosi sve odluke, pa evo predloga da se uradi nešto zaista korisno”, naveo je Popović.

On je rekao da je primer šta se desi kada se ukine stomatološka praksa u domovima zdravlja podatak da oko 700.000 građana Srbije nema nijednog zuba, pored hiljada privatnih stomatologa u zemlji.

“To je još jedan dokaz da je vreme paradigme ‘pružamo sve usluge svima’ nepovratno prošlo. Vreme je da se prioriteti usklade sa potrebama i resursima – jer građani moraju da znaju šta je to što mogu sigurno i na vreme da dobiju u državnom sistemu a šta će morati da traže od privatnog sektora ili negde drugde”, objasnio je Popović.

Prema njegovim rečima, siromašni građani sve više idu u privatni sektor jer moraju, a partijska i politička elita u državni, ali “ne kroz čekaonice, nego direktno preko uprave do zdravstvene usluge koja im treba, u zamenu za uticaj ili nešto drugo zauzvrat”.

Dodao je da državni sektor mora da obezbedi jednakost i minimum usluga, prvenstveno onima koji su u najvećoj potrebi, zatim da obezbedi kapacitet za zaštitu stanovništva od pandemije, klimatskih promena i katastrofa i hitnih situacija, kao i mehanizme i resurse za efikasnu prevenciju bolesti i promociju zdravlja, za šta privatni zdravstveni sektor nema interesa.

Popović je rekao da država preko ministarstava i vlade mora da koordinira oba sektora, i državni i privatni, da obezbedi kontrolu kvaliteta i saradnju sa drugim sektorima, kao što je obrazovanje, nauka, veterinarska medicina, zaštita sredine, mediji i slično.

“Tek kada svi resursi u zemlji počnu da rade koorodinirano – zajedno za jedno zdravlje, možemo očekivati dobre rezultate. Tek tada ćemo moći reći da imamo integrisan zdravstveni sistem. Tu se opet vraćam na potrebu refomisanog zdravtvenog osiguranja i finasiranja koje ce omogućiti efikasniju raspodelu sredstava i lakši pristup uslugama za sve građane”, naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, lekari odlaze iz Srbije jer su to kvalitetni ljudi koji mogu da uspeju svuda a za koje “mi očito nismo stvorili okruženje u kojem će biti poštovani i cenjeni, i u kojem će moći slobodno – od partijskog ili drugog uticaja – da vrate ovom društvu ono što je to društvo u njih ulagalo”.

“Nije to teško promeniti, počnimo zapošljavati ljude na trasparentan način i na osnovu znanja i zasluga i podignimo plate. Rumunija je tako za godinu i po dana potpuno zaustavila odliv lekara. Plate zdravstvenih radnika rastu i u okruženju, samo Albanija ima niže plate od nas”, kazao je on.

Dragoslav Popović je specijalista socijalne medicine sa završenim postdiplomskim studijama iz socijalnih politika na Školi za državnu upravu i makroekonomiju Univerziteta u Mastrihtu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x