Elek: Svaku eventualnu dojavu o bombama na biračkom mestu smatrati kao verodostojnu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Biračko mesto u Nišu, opština Palilula
Podelite vest

Zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek izjavio je danas da se svaka eventualna dojava o postavljenoj bombi na glasačkom mestu za vreme izbora, mora smatrati kao verodostojna i da je neophodno da se preduzmu mere radi zaštite života i bezbednosti ljudi.

“Ne postoji siguran način da se preduprede potencijalne dojave o bombama, te i negativne poslednice po izborni proces, sem da se apeluje na političke aktere i pojedince da se suzdrže od takvih radnji pod pretnjom krivičnog gonjenja”, izjavio je Elek za agenciju Betu.

Prema njegovim rečima, ovakve dojave imaju ogroman potencijal da naruše integritet izbornog procesa, budući da se mora obavestiti policija, glasanje se mora prekinuti i ljudi evakuisati, pa se ili nastavlja nakon provere kontradiverzionih timova ili se odlaže za drugi dan.

U svakom slučaju, kako je napomenuo Elek, “narušava se slobodno izražavanje izborne volje građana”, navodeći i da je, na primer, poznato da je “izlaznost znatno manja na ponovljenim izborima na pojedinačnim izbornim mestima”.

“Vlada bi, slično najavljenom protokolu za postupanje u školama, mogla da izađe sa protokolom za postupanje u ovakvim slučajevima u toku izbornog dana”, poručio je Elek.

Dodatno, rekao je, trebalo bi da se ulože napori da se obeshrabre lažne prijave tako što bi se najavili oštri odgovori prema pojedincima ili organizacijama koji bi se usudili da na ovaj način utiču na izbore.

“Pomoglo bi i obaveštavanje javnosti o uspešno identifikovanim licima koja su slale lažne dojave prethodnih dana. Time se povećava verodostojnost ovakvih upozorenja”, istakao je Elek.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x