Energija Sunca za zelenu budućnost Istočne Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Marko Tasić i Nemanja Stojanović
Podelite vest

Ideja vlasnika knjaževačke fabrike koja proizvodi nameštaj da izgrade sopstvenu solarnu elektranu i da višak energije koju proizvedu skladište u baterijama viljuškara, jedno je od 16 inovativnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije privrede i društva, koje je dobilo finansijsku podršku Evropske unije u okviru inicijative “EU za Zelenu agendu u Srbiji”.

Na oko šest kilometara od Knjaževca, na ostacima i jalovini rudnika Podvis i Tresibaba, ekonomistkinja Lidija Nikolić pokrenula je 1997. godine fabriku za proizvodnju sedišta i naslona za stolice od bukovog furnira, koja je udahnula život nerazvijenom knjaževačkom kraju. Danas fabrika „S.C.S. Plus“ više od 95% svoje proizvodnje izvozi u zemlje Evropske unije (EU) i zapošljava 180 ljudi, većinom žena, kao i veliki broj čitavih porodica, ne samo iz Podvisa, nego i iz Knjaževca i obližnjih sela. Imajući u vidu da se radi o manje razvijenoj opštini, to ima veliki značaj za lokalnu privredu.

Foto: Marko Tasić i Nemanja Stojanović

Jelena Ranđelović koja radi u fabrici već 20 godina na pripremi furnira za dalju proizvodnju kaže:

„Ovaj posao mi mnogo znači pre svega zbog finansijske sigurnosti. Ovde mi rade i suprug i brat, a radila je i moja majka. Fabriku doživljavamo kao drugu kuću.“

Kako je novim propisima EU definisan neophodan udeo zelene energije u proizvodnom procesu svih proizvoda koji se uvoze iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske (eng. Carbon Border Adjusment Mechanism – CBAMN), poslovanje fabrike, radna mesta i dalji razvoj lokalne zajednice mogli su da budu dovedeni u pitanje, jer bi plaćanje ove takse uticalo na povećanje cene proizvoda, a time i na smanjenje njihove konkurentnosti na glavnom izvoznom tržištu.

Umesto da svoje proizvode naplaćuje više, direktorka preduzeća Lidija Nikolić rešenje je pronašla u izgradnji solarne elektrane kapaciteta 480 kW. Električna energija dobijena iz energije sunca koristi se za rad mašina u proizvodnji, a njen višak se skladišti u baterijama koje napajaju električne viljuškare. Predviđeno je da se u proizvodnji koristi i softver koji prati potrošnju energije i u skladu sa njom određuje dinamiku rada mašina, odnosno optimizuje proizvodnju.

Foto: Marko Tasić i Nemanja Stojanović

Pored smanjenja tekućih troškova, odnosno računa za struju koji će biti prepolovljeni, izgradnja ove elektrane osigurava i da proizvodi iz knjaževačke fabrike ostanu konkurentni na tržištu EU.

– Nova solarna elektrana snabdeva nas sa 55% zelene energije u proizvodnji. Ukupna proizvodnja električne energije koju očekujemo na godišnjem nivou iznosi oko 530,000 KWh i očekujemo smanjenje CO2 za 580 tona na godišnjem nivou. Naš proizvod je već zelen, pošto posedujemo međunarodni FCS sertifikat, što znači da u proizvodnji koristimo drveće iz šuma u kojima se za svako posečeno drvo posadi jedno novo. Sada, sa električnom energijom iz solarne elektrane, on će biti dodatno „ozelenjen“, što će nam omogućiti da kada novi propisi EU stupe na snagu 2026. godine nastavimo da izvozimo – objašnjava Lidija Nikolić.

Na mestu gde je pre više od sto godina privredni razvoj započeo zahvaljujući rudniku uglja, prelazak na zelenu energiju omogućiće da Podvis nastavi da, kao nekad, bude žila kucavica knjaževačkog regiona, ovog puta čuvajući zdravlje ljudi i prirodu, na dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

Novi Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede, objavljen je u februaru ove godine, i biće otvoren do kraja 2026. godine, sa ciljem da podrži inovativna rešenja u svih pet oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan.

Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x