EPS: Nijedan evro nije uzet iz budžeta za uvoz struje, EPS sve platio

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: EPS.rs
Podelite vest

Predsednik Nadzornog odbora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS) Jovan Despotović izjavio je danas da je EPS platio uvoz struje, nakon problema nastalih u elektroenergetskom sistemu, odnosno da nijedan evro nije uzet iz budžeta države, navodeći da se još utvrdjuju uzroci havarija u sistemu.

“Mnogi već licitiraju sa sumama potrošenim za uvoz struje, ali javnost treba da zna da EPS nijedan evro nije uzeo iz budžeta države, već je sve platio sam. Neuobičajeno je bilo što su u toj situaciji deo javnosti i pojedini zvaničnici iskoristili priliku da se obračunaju sa EPS-om, iako EPS ne beži od odgovornosti”, naveo je Despotović, objavio je EPS.

Prema njegovim rečima, ovog puta su “za napade na EPS korišćeni netačni podaci, uz preuveličavanje i izvrtanje nekih činjenica”.

“EPS je veoma složen sistem, a u svim takvim sistemima ponekad se dešavaju kvarovi koji se rešavaju stručno i savesno, kao što je uostalom rekao i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije”, naveo je Despotović.

Podsetio je da je EPS sistem snage 7.855 megavata u šest termoelektrana, 16 hidroelektrana, tri termoelektrane-toplane, sa rudarskom proizvodnjom od oko 40 miliona tona uglja i investicijama većim od 300 miliona evra godišnje. Dodao je da je EPS “najveći pokretač privrede i ekonomije u Srbiji”, te da Srbija ima dovoljno električne energije po najnižim cenama u regionu i Evropi.

“Šta se tačno desilo poslednjih nedelja 2021. godine i dalje se ispituje: da li se radilo o propustu, nemaru, nestručnosti ili nečem četvrtom. Ne bih u ovom trenutku iznosio svoje vidjenje, ali mogu da kažem na osnovu preliminarnih informacija da javnost nema dovoljno relevantnih informacija”, naveo je Despotović i istakao da će EPS obavestiti javnost o rezultatima analize nedavnih dogadja.

Naveo je da je EPS imao uspešne projekte, te da je uspeo da revitalizuje postojeće kapacitete i istovremeno ulaže u unapredjenje zaštite životne sredine.

“Posle 30 godina gradi novi blok u Kostolcu, počinje izgradnja hidroelektrane ‘Buk Bijela’ u Republici Srpskoj, počinje projektovanje sistema reverzibilne ‘Bistrice’, jednog od najvažnijih hidrosistema u Srbiji, a ulaže se i u projekte korišćenja obnovljivih izvora. EPS je najveći investitor u ekološke projekte, uloženo je 500 miliona evra, a planira se ulaganje još 700 miliona evra”, kazao je on.

Dodao je da će se ove godine završiti postrojenje za odsumporavanje u termo elektrani “Nikola Tesla” (TENT) A, te da se radi sličan projekat za TENT B i da EPS nastavlja ispunjavanje svih evropskih ekoloških standarda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x