Erdogan: Putovanja samo sa ličnim kartama između Turske i Srbije unapređuju se odnosi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
Podelite vest

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će protokol koji je potpisan o putovanjima korišćenjem samo ličnih karata izmedju Turske i Srbije dodatno unaprediti odnose izmedju dve zemlje , nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i ceremonije potpisivanja.

“Razgovori su bili veoma plodni, dotakli smo se detaljno svih pitanja i govorili o mogućim rešenjima, razmenili stavove. Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje se razvijaju”, rekao je Erdogan posle sastanka u sklopu trodnevne posete regionu.

On je rekao da je izuzetno zadovoljan što je uspostavljen dogovor o ličnim kartama izmedju Beograda i Prištine i da se nada da će se uskoro postići dogovor i oko registarskim tablicama.

“Uvek smo podržavali i nastavićemo da podržavamo rešavanje problema kroz dijalog. Kada se od nas traži pomoć, mi je pružimo pristupom koji je nepristrasan”, rekao je Erdogan.

Nakon sastanka dvojice predsednika usledio je plenarni sastanak delegacija dve zemlje, a zatim je potpisan niz sporazuma o saradnji dve zemlje u prisustvu Erdogana i Vučića.

Protokol jedan o izmenama i dopunama sporazuma o uzajamom ukidanju viza iz 2010. goodine potpisali su ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i Turske Sulejman Sojlu.

Protokol o saradnji izmedju javne medijske ustanove Srbije RTS i turske radio televizijske korporacije potpisali su generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i generalni direktor turske korporacije Mehmed Zahid-Sobadži.

Sporazum između vlada dve zemlje o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja potpisali su ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković i ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je “kao i uvek do sada, imao odličan, prijateljski i otvoren razgovor” sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

“Razmenili smo mišljenja o svim pitanjima od značaja za naše dve zemlje, kao i o aktuelnim geopolitičkim izazovima na regionalnom i globalnom planu”, napisao je Vučić na Instagramu uz fotografije svečanog dočeka koji je za turskog predsednika priređen ispred Palate Srbija.

Za popodne je planiran srpsko-turski biznis forum, na kom je najavljeno učešće oko 500 privrednika iz oko 330 kompanija iz Srbije i Turske, iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike.

Erdogan je u Beograd doputovao u sklopu trodnevne posete regionu. Pre Beograda boravio je u Sarajevu, a  8. septembra će posetiti Hrvatsku gde će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku.

Turski predsednik Erdogan bio je u Beogradu 2017, potom 2019. godine, kada je istakao da je nemoguće obezbediti trajan mir, stabilnost i prosperitet Balkanskog poluostrva bez dobrih odnosa Ankare i Beograda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x