Od sutra nova IT usluga – Digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU

EU priznala kovid sertifikate iz Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

EP usvojio rezoluciju o prisilnom radu i ekološkim protestima u Srbiji
Podelite vest

Evropska komisija priznala je kovid sertifikate iz Srbije. Odluka sutra stupa na snagu. Odluka o priznavanju, odnosno o “ekvivalentnosti” zelenog Kovid sertifikata znači da će sertifikati koje izdaje Srbija biti tretirani u praksi kao i EU kovid sertifikati.

Države članice su obavezne da prihvate potvrde za vakcine koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove, ali imaju mogućnost da ukinu ograničenja i za putnike koji su primili druge vakcine, na primer “Sinofarm” i druge, koje su uključene na listu za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije.

Evropska komisija preporučuje onima koji nisu dobili vakcinu odobrenu u EU da pre putovanja provere koje su vakcine prihvaćene u odgovarajućoj državi članici.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je ranije danas da ova odluka znači da će putovanje za građane ubuduće biti mnogo lakše.

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je da će Kancelarija za IT od sutra uvesti novu uslugu koja će se zvati Digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU.

Sa tim sertifikatom će moći da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane širom Evrope dok će stari srpski digitalni sertifikat ostati u upotrebi u zemlji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x