Evropska komisija: Očkujemo da sve vođe dođu na samit u Tiranu, odluka Kurtija neustavna

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen A Tour of TIRANA, Capital of Albania | Is It Worth Visiting?
Podelite vest

Evropska unija očekuje da sve vođe  regiona dođu na susret na vrhu EU-Zapadni Balkan, izjavio je danas portparol Evropske komisije Erik Mamer, dok je predstavnik za medije u EK Peter Stano saopštio da “preliminarni uvid EU” u naimenovanje jednog srpskog ministra u vladu u Prištini “ne ispunjava zahteve kosovskog Ustava”.

Mamer i Stano su time odgovorili na pitanja novinara kakav je stav EU prema odluci srpskog predsednika Aleksandra Vučića da ne putuje na samit EU-Zapadni Balkan u ponedeljak u Tiranu zbog toga što odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića nije dobila zasluženu osudu EU.

Stano je naglasio da, kad je “reč o onome što se juče dogodilo na Kosovu, u okviru dijaloga Priština-Beograd uzajamno poverenje je od suštinske važnosti i predočili smo da, kad je u pitanju naimenovanje Nenada Rašića kao ministra (u kosovskoj vladi), od životnog značaja je da naimenovanja svih ministara bude u skladu s kosovskim ustavom”.

“Evropska unija i njene članice pozivaju Kosovo”, istakao je on, “da svi nužni postupci u naimenovanju ministara koji predstavljaju nemanjinsku zajednicu budu potpuno ispoštovani i naš preliminarni uvid u jučerašnje naimenovanje (Rašicha) ne ispunjava ustavne zahteve”, stavio je do znanja Stano.

On je dodao da “ustavni sud Kosova to treba da utvrdi, a saglasnost s ustavom je ključni elemenat upražnjavanja vladavine prava, što se nadamo da će Kosovo ispoštovati”.

“A sve je ovo još mnogo važnije u sadašnjoj veoma krhkoj situaciji”, predočio je portparol u EK i ukazao na to da je “došlo do veoma jakog zaoštravanja, najsnažnijeg u toku mnogo godina, a tad je Evropska unija zatražila da se Kosovo i Srbija uzdrže i smanje napetost i uzdrže se od jednostranih poteza i provokacija”.

“Bezbednosna situacija na terenu je veoma ranjiva”, upozorio je on, “i to se mora imati na umu, pa svaki potez koji će ili koji bi pogoršao napetost se mora izbeći”.

Stano je naveo da “u tom kontekstu EU očekuje da se kosovski Srbi svi vrate u institucije, saglasno obavezujućem sporazumu u Dijalogu”, dodavši da EU i 27 zemalja članica očekuju od partnera na Zapadnom Balkanu da “deluju evropski kad je reč o problemima, porukama, postupanju i traženju rešenja”.

Vučić je u obrazloženju odluke da predstavnici Srbije ne idu na samit u Tiranu rekao da je odluka Kurtija da naimenuje Rašića “trebalo je da dobije zasluženu osudu EU. Naravno, nije je dobio. I tako se ponašaju svaki put”.

“Prekršeni su svi demokratski principi i norme po kojima se bira neko ili se ponudi nekome ko je dobio veliki broj glasova, a ne neko ko je dobio jedan odsto glasova. I baš ih briga, jer je to u skladu sa interesima jedne evropske sile i interesima koje treba neko da provede, a protiv Srba”, istakao je Vučić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x