Izložba će biti otvorena do kraja aprila 2022. godine

Evropska prestonica kulture: Izložba na otvorenom o migracijama od nedelje u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: GoogleStreetView printscreen
Podelite vest

Izložba “MigrArt”, koja obuhvata radove umetnika iz pet Evropskih prestonica kulture na temu migracija, biće otvorena u nedelju, 20. marta, kao prva izložba na novoj i prvoj galeriji na otvorenom u Novom Sadu.

Prva galerija na otvorenom je novi umetnički prostor, koji podrazumeva 49 jarbola i 49 umetničkih zastava na ulasku u Limanski park, a koji se od 2012. godine zove “Subin plato”, posvećen pioniru elektronske muzike na ovim prostorima i u Latinskoj Americi – Mitru Subotiću Subi, saopštila je Fondacija Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture.

Dodaje se da je prva izložba koja će biti otvorena na novom galerijskom prostoru deo je aktulenog programskog luka “Seobe”, u okviru projekta Evropske prestonice kulture, koji se već oko dva meseca bavi temom migracija i seoba, kroz različite vrste umetnosti.

Predstaviće se umetnici iz pet budućih i sadašnjih Evropskih prestonica kulture: Bordoa, Rijeke, Eša, Vesprema i Novog Sada, koji kroz svoje radove preispituju istoriju migracija u svojim zemljama, izmenjene zvanične istorijske podatke, kao i hronologiju i svoja lična iskustva, piše u saopštenju.

“Prelazeći izvan zvanične istorijske pozadine, biće predstavljeni umetnički radovi koji se bave složenošću migracija izazvanih epohom na koju se seobe odnose. Tema migracija se razmatra u odnosu na drevne i savremene istorijske tokove, kako bi se dao odgovor na pitanje – Kako doživljavate migracije?”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će u okviru izložbe “MigrArt” svoje radove izložiti Réka Huszár (Mađarska), Alain Welter (Lukesemburg), Marina Milanović (Srbija), Alena Klaćikova (Srbija), Danijel Babić (Srbija), Are Andreassen (Norveška) i Leo Kirinčić (Hrvatska).

Izložba će biti otvorena do kraja aprila 2022. godine.

Programski luk “Seobe” jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x