Evropska svemirska agencija prekinula saradnju sa ruskim misijama na Mesec

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

FILE - In this photo released by NASA, the Space Launch System (SLS) rocket with the Orion spacecraft aboard is seen at sunrise atop a mobile launcher at Launch Complex 39B at NASA's Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Fla., Monday, April 4, 2022, in preparation for the Artemis I wet dress rehearsal test. Launch managers tried twice _ once Sunday and again Monday _ to load nearly 1 million gallons of fuel into the 322-foot (98-meter) rocket. Problems with fans at the launch pad thwarted the first effort, while a stuck valve halted the second attempt. (Joel Kowsky/NASA via AP)
Podelite vest

Evropska svemirska agencija (ESA) je posle suspenzije većih zajedničkih misija ka Marsu, odlučila da kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, prekine i saradnju s Moskvom u vezi s ruskim misijama na Mesec što obuhvata testiranje robotike i istraživanja.

“Kao za misiju ExoMars, ruska agresija na Ukrajinu i sankcije koje su usledile, onemogavaju da ESA sprovede predviđenu saradnju u oblasti istraživanja Meseca”, navela je posle vanrednog sastanka ta organizacija koja okuplja 22 zemlje.

ESA tako obustavlja aktivnosti u saradnji sa Rusijom za misije Luna-25, 26 i 27 što bi bio ciklus ruskih misija na Mesec sa kasnijom mogućnošću izgradne baze u orbiti sa Kinom.

ESA  je planirala da pošalje navigacionu kameru nazvanu Pilot-D na sondu Luna-25, čije je lansiranje s kosmodroma Vostočni na ruskom Dalekom istoku bilo predviđeno za kraj 2021, ali je odloženo za ovu godinu.

Instrument Pilot-D će biti demontiran i neće poleteti kada bude lansirana sonda.

Generalni direktor ESA Jozef Ašbaher rekao je novinarima da je već obavestio upravu ruske svemirske agencije Roskosmos, da bi se taj instrument stavio na bezbedno mesto dok se ne vrati Evropskoj svemirskoj agenciji.

ESA istražuje druge mogućnosti za let da može da testira Pilot-D.

U misiji američke svemirske agencije NASA je nađeno rešenje za drugu grupu instrumenata, među kojima i “lunarna bušilica” koja je trebalo da poleti sa misijom Luna-27.

Airbus A330 of Air China company flying from Frankfurt to Beijing is silhouetted against the moon as it flies over St. Petersburg, Russia, Wednesday, April 13, 2022. (AP Photo)

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x