Evropski fond za Balkan: Zagađen vazduh uzrok veće stope steriliteta na Zapadnom Balkanu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Niš Foto: Luka Radulović
Podelite vest

Dugotrajno izlaganje zagadjenom vazduhu na Zapadnom Balkanu može da smanji plodnost žena za više od 10 odsto, a tokom dana u kojima je visok nivo zagadjenja smanjuju se šanse za začeće i povećavaju za pobačaj, saopštio je danas Evropski fond za Balkan.

Kako je saopšteno, studije pokazuju da žene koje žive u zagadjenim oblastima imaju manje vitalnih jajnih ćelija, a beleže niže stope plodnosti i veće stope neuspeha pri implantaciji embriona tokom vantelesne oplodnje u poredjenju sa onima koje nisu izložene uticaju zagadjenog vazduha.

“Praškaste materije PM 2,5 smanjuju plodnost kod žena, a zagadjeni gradovi širom regiona beleže prosečno duplo više od dozvoljenih godišnjih vrednosti, što može smanjiti plodnost i do 10 odsto”, navedeno je u saopštenju.

Kod muškaraca zagadjenje praškastim materijama dospeva do testisa i uzrokuje pad proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida i češće pobačaje u trudnoći usled programirane smrti ćelija.

“Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu sagorevanja uglja povećavaju rizik od pobačaja i do 13 odsto, a na neplodnost utiče i zagadjenje plastikom. Polistiren, tip plastike koji se u mikro i nano stanju može naći u hrani, vodi i vazduhu, utiče na rani razvoj embriona, što kasnije može prouzrokovati abnormalni razvoj i prevremeni porodjaj”, ukazano je u saopštenju.

Učesnici kampanje su istakli da je najvažnija mera za poboljšanje kvaliteta vazduha napuštanje upotrebe uglja za proizvodnju struje, kao i da značajnu ulogu može imati zamena kotlova u domaćinstvima ekološki čistijim rešenjima.

Oni navode da su druga rešenja za poboljšanje kvaliteta vazduha smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, zamena sintetičkih vlakana prirodnim, ovezbedjivanje visokoefikasnih filtera za vazduh u zatvorenom prostoru i politike promovisanja zdrave trudnoće.

Prema njihovim rečima, potrebno je i poboljšati kapacitete dijagnostičkih centara, kao i izvodjenje zajedničkih studija koje će koristiti podatke praćenja i merenja posledica zagadjenja vazduha na neplodnost, prevremena rodjenja, nastanak bolesti i smrtnost novorodjenčadi u zemljama Zapadnog Balkana.

Kako je navedeno u saopštenju, ekspertsku analizu o štetnom uticaju zagadjenja vazduha na plodnost kod žena i muškaraca u regionu za kampanju “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” izradio je profesor humane genetike i osnivač specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu Miodrag Stojković.

Ovog meseca, u drugoj etapi kampanje “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” u fokusu je informisanje gradjana o smanjenju plodnosti i sve većoj stopi steriliteta kod žena i muškaraca širom Zapadnog Balkana.

Kampanja “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” je inicijativa Evropskog fonda za Balkan u partnerstvu sa organizacijama Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker I Balkan Green Foundation iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x