Evropsko prvenstvo u paraglajdingu, najjače takmičenje u istoriji ovog sporta od 25. jula na Svrljiškim planinama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: https://civlcomps.org/event/ECHSerbia
Podelite vest

Vazduhoplovni savez Srbije organizuje od 25. jula do 6. avgusta organizuje 16. Evropsko prvenstvo u paraglajdingu, u disciplini prelet, a sudeći prema kvalitetu pilota, nema sumnje da će ovo biti najjače takmičenje ove vrste u istoriji paraglajdinga.

Na takmičenju učestvuje 150 najboljih pilota i prema kategorizaciji sportskih događaja spada u najviši rang i biće nesumljivo najveći sportski događaj u Nišu u 2022. godini. Takmičenje će nadgledati delegati iz međunarodne vazduhoplovne organizacije – FAI, međunarodni žiri i sudije, saopštila je Turistička organizacija Niša.

Glavna poletišta nalaziće se na Svrljiškim planinama kod Niša, iznad sela Oreovac, odakle će trke počinjati svakog dana tačno u podne, sa takmičarskim zadacima od 80 do 120 kilometara u pravcima: Pirot – Dimitrovgrad, Knjaževac – Zaječar, Leskovac – Vranje, gde su i potencijalni ciljevi.

Evropsko prvenstvo u paraglajdingu okupiće 130 najboljih pilota iz 30 zemalja Evrope, ali i iz nekoliko zemalja Južne Amerike, Azije i Afrike, s obzirom da je reč o otvorenom evropskom prvenstvu.

Organizacioni tim sa više od 60 stručnih lica za vazduhoplovni sport, vodiće računa da takmičenje protekne u najboljem redu.

Ovim bezmotornim letelicama pravo je umeće upravljati i vršiti prelet samo na osnovu raznih atmosferskih pojava, u kojima je najviše važna termička aktivnost i jačina i smer vetra. Trke paraglajdera odvijaće se u više pravaca, u zavisnosti od vremenskih prilika, a planirane su trke do 100 kilometara u pravcu Dimitrovgrada, Zaječara i Leskovca, pa čak i Vranja, najavljuju organizatori.

Takmičarska disciplina je prelet i cilj je da se paraglajderom bez motora, za što kraće vreme prelete 80 do 120 km. Takmičarski let traje 3 do 5 sati, na visini od 800 do 2500 metara. Izbor pravca letenja i mesta sletanja biće definisani svakog dana u zavisnosti od meteo uslova.

Svečano otvaranje Evropskog prvenstva održaće se u ponedeljak, 25. jula na Amfiteatru kod Oficirskog doma od 20.00 časova, kada posetioce očekuje prozivka svih pilota i otvaranje od strane delegata Svetske vazduhoplovne federacije FAI, a nakon toga koncert grupe Girls, Boys and Toys.

Otvaranju prethodi defile pilota, svih učesnika takmičenja, od 19.30 časova, koji će proći glavnim niškim ulicama, od Narodnog pozorišta, kroz Nikole Pašića, Kazandžijsko sokače, Obrenovićevu ulicu sve do Oficirskog doma.

Prvenstvo traje do 06. avgusta 2022. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x