Policija prvog dana Egzita zaplenila više od šest kilograma droge

EXIT otvoren porukama mira: Večeras na Petrovaradinsku tvrđavu stižu Nick Cave i Bad Seeds

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

EXIT 2022 Novi Sad; Foto: J. Laništanin
Podelite vest

Nakon prve noći EXIT-a u kojoj su pred 42.000 fanova nastupima dominirali Iggy Azalea, Afrojack, Senidah, Adam Beyer, Enrico Sanguliano i Anfisa Letyago, na Glavnoj bini festivala večeras nastupa Nick Cave i njegovi Bad Seeds, što je centralni muzički dogadjaj drugog dana na Tvrdjavi i počinje tačno u 22.00 sata.

Kako su saopštili organizatori, glavna imena večerašnjeg programa EXIT-a čine i Masked Wolf, Maceo Plex, Honey Dijon, Denis Sulta i The Exploited.

“Po prvi put EXIT je sinoć imao dve ceremonije otvaranja, od kojih prvu na Pachamama bini od 20.00 časova, a drugu na Glavnoj u ponoć, uz vatromet. Dogadjaj na Pachamami, nakon emotivnog govora Henry Ammara, obeležili su mladi rusko-ukrajinski par Marija i Ilija koji su nakon poljupca pustili simbolične 22 bele golubice za 22 godine Exita i time porukom mira, ljubavi i jedinstva simbolično otvorili festival. Usledio je nastup DJ Mosea, jednog od najvećih globalnih imena ‘svesne’ muzike, i u ko-produkciji sa EXIT fondacijom, otkrivanje art instalacije ‘Yellow submanrine’, austrijsko-srpskog umetnika iz Graca Igora Fridriha Petkovića”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Petković statične stubove nekadašnjeg železničkog mosta na Dunavu, ispod Petrovaradinske tvrdjave, koji je više puta srušen, transformisao u podmornicu iz istoimenog legendarnog strip-filma Beatlesa u daleko vidljiv znak mira, i tako “kroz svojevremeni konceptualni vremeplov, povezao nekadašnji umetnički vapaj Beatlesa za mirom u Vijetnamu sa željom današnjih EXIT generacija za mirom u Ukrajini”.

“Otvarajući dan EXIT-a svojim nastupima pred 42.000 fanova definitivno su osvojili hip hop superzvezda Iggy Azalea, čiji je performans usledio upravo nakon svečane ceremonije otvaranja posle ponoći, ali i jedan od najpopularnijih DJ-eva na svetu, Afrojack, za vreme čijeg nastupa je Glavna bina bila prepuna fanova koji su sve hitove ispratili plesom, hajpom i sjajnim, festivalskim raspoloženjem. Na glavnoj bini nastupio je i Jax Jones”, navodi se u saopštenju.

Prvo veče festivala na Glavnu binu donelo je i nastup Senidah i premijerno izdanje koncepta Back To The Future, a jedan od najvećih festivalskih plesnih podijuma, mts Dance Arenu, prve večeri obeležili su B2B nastupi koje su imali Adam Beyer i Enrico Sangiuliano, ANNA i Sama’ Abdulhadi, kao i Eli Brown i Ilija Djoković, setovi Anfise Letyago i Humana Riasa, ali i nastup Reiniera Zonnevelda.

Drugog dana na Tvrdjavi, Glavnu binu će svojim nastupima obeležiti i Molchat Doma i Shouse, a obližnja mts Dance Arena će osim trojca Maceo Plex – Honey Dijon – Denis Sulta, biti u znaku i Brine Knauss.

Na Visa Fusion bini će se čuti raznovrsni muzički žanrovi, od hip hopa do trapa i electro popa, uz nastupe Prti Bee Gee-a, Smoke Mardeljana, Marčela, Bojane Vunturišević, Pocket Palme i posebnog Bassivity showcase-a, na Explosive bini nastupiće The Exploited, Misconduct i Discharge, dok su na No Sleep Novi Sad bini nastupi rejv izvodjača.

Organizatori podsećaju da se jednodnevne ulaznice mogu kupiti po promo cenama koje iznose 3.990 dinara za petak, 4.490 dinara za subotu i 2.990 dinara za nedelju.

Za danas je u ponudi i Fan pit po ceni od 3.990 dinara, a u prodaji su i dnevne VIP ulaznice, kao i četvorodnevni VIP paket po ceni od 41.000 dinara koje se mogu kupiti na festivalskim kapijama, na festivalskom sajtu, kao i na prodajnim mestima i onlajn na stranicama Gigs Tix-a.

 

EXIT 2022 Novi Sad; Foto: J. Laništanin

Policija prvog dana Egzita zaplenila više od šest kilograma droge

Policija je tokom prvog dana muzičkog festivala Egzit (Exit) u Novom Sadu zaplenila više od šest kilograma droge i podnela krivične prijave protiv 34 osobe zbog posedovanja narkotika.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), medju uhapšenima je državljanin Slovenije B.G. (52) a u stanu u Novom Sadu u kom neprijavljeno boravi, policija je pronašla 4,1 kilogram amfetamina, 602 grama marihuane, 44 grama kokaina i digitalnu vagu.

Odredjeno mu je zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu za trgovinu drogom, biće priveden višem javnom tužiocu u Novom Sadu.
Na Petrovaradinskoj tvrdjavi i na drugim lokacijama u gradu, policija je kod 33 osobe pronašla 1,1 kilogram amfetamina, oko 85 grama marihuane, tablete “ekstazija” i druge psihoaktivne supstance.

Iz MUP-a su naveli i da je prvi dan festivala protekao mirno, bez narušavanja javnog reda i mira.

Komentarišući zaplenu narkotika, resorni ministar Aleksandar Vulin ocenio je da ta akcija policije “pokazuje da država drži reč i da će svi, bilo da su narko-dileri ili uživaoci droge, biti kažnjeni i sankcionisani”.

“Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova čine sve da festival protekne bezbedno i da svi posetioci budu sigurni. Kao što smo upozorili nećemo dozvoliti da festival bude mesto na kome će narko-dileri trovati ljude, ali i svaki uživalac droge biće kažnjen i sankcionisan, jer je i posedovanje narkotika krivično delo”, naveo je Vulin.

JKP Čistoća u Novom Sadu: Posle prve noći festivala Egzit sakupljeno više od 11 tona otpada

Nakon prve noći festivala Egzit u Novom Sadu, sakupljeno je više od 11 tona otpada, saopštilo je danas Javno komunalno preduzeće (JKP) Čistoća u tom gradu.

To preduzeće će, kako je navedeno, u saradnji sa Egzit fondacijom i kompanijom “Gogić plastika” organizovati sakupljanje ambalažnog otpada za reciklažu.

Na devet kontejnerskih mesta na prostoru festivala, širom Petrovaradinske tvrdjave, tokom trajanja te manifestacije će biti postavljeno 30 kontejnera, specijalno opredeljenih za reciklažni otpad.

Limenke, karton, PET ambalaža, plastika i drugi prikupljen otpad sa tvrdjave biće razvrstan, baliran i predat reciklerima na dalju preradu.

“Osim ovih posuda, postavili smo i kontejnere za ambalažni otpad i kante od 240 litara na Petrovaradinsoj tvrdjavi, kao i na svim najfrekventnijim lokacijama u okolini, pre svega u Podgradje Petrovaradinske tvdjave, kao i na Kej žrtava racije”, navedeno je u saopštenju.

Sve posude će se svakog jutra prazniti i odnositi na separaciju na Gradsku deponiju u Novom Sadu.

JKP Čistoća je pozvala sve posetioce Egzita da pomognu u akciji prikupljanja otpada za reciklažu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x