FAO: Zbog rata u Ukrajini dosad nezabeležen rast cena hrane u svetu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Rast cena hrane u svetu u martu dostigao je do sada nezabeležene nivou zbog rata u Ukrajini koji je “izazvao šok” na tržištu žitarica i bilnih ulja, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indikator za cene hrane koji prati mesečne promene međunarodnih cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda već je u februaru beležio rekord od kada je počelo praćenje 1990. godine, a u martu je zabeležio novi rast od 12,6 odsto, navela je ta organizacija.

Ovaj porast cena najvećim delom dolazi, prema pokazateljima FAO, zbog poskupljenja žitarica. On iznosi 17,1 odsto u odnosu na februar zbog snažnog rasta cene žita i svih sekundarnih žitarica, uglavnom zbog rata u Ukrajini.

Na porast cena hrane takođe utiče poskupljenje biljnih ulja, koje je prema FAO indikatoru 23,2 odsto, što je podstaknuto cenom suncokretovog ulja, čiji je Ukrajina najveći svetski izvoznik.

Istovremeno cena palminog, sojinog ulja i ulja uljane repice takođe rastu, “pod uticajem svetske tražnje za uvoz zbog prekida u snabdevanju suncokretovog ulja”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x