Festival Kustendorf od 6. do 10. maja na Mokroj Gori

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: ministarstvo kulture i informisanja
Podelite vest

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, 15. po redu, biće održan od 6. do 10. maja u Drvengradu na Mokroj Gori a u takmičarskom programu biće prikazana ostvarenja 15 domaćih i stranih autora.

Kako je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica, “možda i najjači znak” te manifestacije biće “vraćanje jednom od najvećih i najkontroverznijih” režisera Pjeru Paolu Pazoliniju.

Razdiruća i divna lepota stvaranja

On je naveo da je i slogan festivala “Razdiruća i divna lepota stvaranja” preuzet iz jedne replike iz Pazolinijevog kratkometražnog filma “Šta su to oblaci”.

Kusturica je najavio da će tokom festivala biti dodeljena dva drveta života, glumcima Petru Božoviću i Toniju Servilu.

“Kad nas poredite sa drugim festivalima koji se bave autorskim filmom, kod nas autori dođu i utoliko je značajna razmena iskustava koja može biti dragocena”, rekao je Kusturica.

Kao “kuriozitet” ovogodišnje manifestacije, Kusturica je najavio “ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake” iz 1921. godine.

“U vreme dok ptice ne umiru pevajući već padaju s neba od 5G mreže, i kad bi ne daj Bože, mogao da nas stigne i antraks ili neka još veća nevolja iz ovih raznih otkrivenih laboratorija, mi se vraćamo plemenitoj ideji koja je izuzeta iz svih realnih procesa a koja tvrdi jo da je film veći od samog života”, dodao je Kusturica.

Navodeći da je 15. izdanje Kustendorfa jedan od značajnih jubileja, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kazala je da će se taj resor u saradnji sa festivalom, truditi da film “ponovo bude tema”.

“Ovo je bitka da film uopšte opstane, da opstane potreba da se vratimo bioskopima”, navela je ministarka.

Festival organizuje produkcijska kuća Rasta internešnel pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Mećavnik grada.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x