Festival srpskog filma na 13 univerziteta u Kini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prinstcreen film Nevinost bez zaštite, Dušan Makavejev
Podelite vest

Filmski centar Srbije i Udruženje za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije odabrali su filmove koji će, u okviru programa “Živo nasleđe – Festival srpskog filma”, od 8. maja do kraja semestra biti prikazani na 13 univerziteta u Kini.

Na repertoaru će biti pet ostvarenja iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, devet iz novije domaće produkcije, kao i jedan inostrani animirani film realizovan u Srbiji, saopštio je danas Filmski centar.

Na festivalu će biti prikazani filmovi “Nevinost bez zaštite” (Dušan Makavejev), “Dvoje” (Aleksandar Petrović), “Devojka” (Puriša Đorđević), “Povratak” (Živojin Pavlović), “Praznik” (Đorđe Kadijević), “Južni vetar” (Miloš Avramović), “Realna priča” (Gordan Kičić), “Dara iz Jasenovca” (Predrag Gaga Antonijević), “Otac” (Srdan Golubović), “Strahinja Banović” (Stefan Arsenijević), “Srećna nova, Yiwu” (Mladen Kovačević), “Zašto je Dragan napravio orkestar” (Nikola Spasić), “Pucnji u Marseju” (Gordan Matić) i “Prince of the Seas” (Carla Marie Rey, Maxime Martins), visokokvalitetna animacija koju je realizovala filmska industrija u Srbiji.

Filmovi predstavljaju razvojnu nit sprskog filma od slavnih sedamdesetih, čuvenog Novog srpskog filma, koji je zamenila još slavnija “Češka škola” osamdesetih, do najnovije generacije autora koji ubiru hvalospeve i slavu kako kod kuće, tako i u svetu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x