Film o istoriji jugoslovenske kinematografije iz kvir ugla otvara ovogodišnji Beldoks festivala

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Merlinka Festival printscreen
Podelite vest

Dugometražni dokumentarni film “Topli film” autora Dragana Jovićevića otvoriće 22. maja međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks.

“Topli film” je početkom marta imao premijeru na 26. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a projekcija na otvaranju 17. izdanja Beldoksa, u okviru Srpskog takmičarskog programa, biće njegova nacionalna premijera.

Pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla kvir likova i tematizuje pitanje u kojoj se meri menjalo društvo u pogledu odnosa prema LGBT osobama kroz umetnost filma, navodi se u saopštenju organizatora.

Da bi predstavio tako složenu priču, autor je koristio skoro 40 ostvarenja, počevši od “Život je naš” i “Sofke” snimljenih 1948. godine pa sve do “Južnog vetra” i “Kelta” u novije vreme. Publika priču prati kroz perspektivu dva mlada glumca, Đorđa Mišine i Đorđa Galića.

Pored protagonista, među intervjuisanima su autori poput Želimira Žilnika, Srđana Dragojevića i Jovana Markovića, Mladena Đorđevića, Stevana Filipovića i Milice Tomović, glumci Goran Jevtić i Miloš Timotijević, kritičari i teoretičari kao što su Nebojša Jovanović i Saša Radojević, Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević, te aktivista Predrag Azdejković.

U “Toplom filmu” se poslednji put na filmu pojavljuje Milan Jelić, glumac i reditelj, ujedno i pionir “kvir estetike”, autor legendarnog filma “Bubašinter”.

Film počinje medijskim napadom na produkciju filma, zbog potencijalnog kvir sadržaja, pre nego što je i bio prikazan. Upravo su različiti uticaji spoljašnjih okolnosti na tretman LGBT+ osoba tokom duge istorije ovdašnje kinematografije okosnica “Toplog filma”.

Scenarista i reditelj filma je Dragan Jovićević, koji zajedno sa Natašom Pavlović i Predragom Azdejkovićem potpisuje i produkciju.

Nataša Pavlović, čija je produkcija “Pogon” glavni producent filma, ujedno je i montažerka “Toplog filma”, dok su snimatelji bili Nebojša Vasić i Aleksandar Jovanović, kompozitor muzike Nenad Jelić, a dizajner zvuka Filip Verkić.

Beldoks ove godine traje od 22. do 29. maja, a održava se na nekoliko lokacija u Beogradu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x