Film ‘To je Toma’ niške producentske kuće zatvara 57. Filmske susrete

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

 U petak 26. avgusta, kao poslednji od tri gostujuća filma, biće prikazan dugometražni dokumentarni film ‘To je Toma’ u produkciji City Grupe iz Niša. Film je posvećen sećanju na legendarnog pevača narodne muzike Tomu Zdravkovića, a o njemu govore članovi porodice, kolege i prijatelji.

Vladimir Ristić kaže da je odluku da bude reditelj filma o Tomi Zdravkoviću doneo „brzopleto i lakomisleno”, a proces nastajanja filma nije bio nimalo lak.

„Nedeljama sam čitao Tomine intervjue i preslušavao njegove pesme, da bi nakon nekog vremena moj otac upao u stan i pitao ‘da l’ mi je dobro’. „Sinko, četvrti dan od jutra do mraka slušaš Tomu Zdravkovića, reko’ da vidim šta je s tobom”, tako reditelj opisuje „upoznavanje” sa Tomom.

Reditelj filma Vladimir Ristić sa glumcom Danicom Makismović

Objašnjava da su Tomine pesme posledica njegovog karaktera, senzibiliteta i načina života.

„Čoveka, sa svim ljudskim slabostima, strepnjama i nesnalaženjima u životu, kao i stvarnosti u kojoj je živeo. One su ispovedaonica psihičkih turbulencija, paničnih stanja, lutanja, traganja za srećom i samim sobom. I na toj osnovi je ovaj film koncipiran i snimljen. Svaka reč koja je izgovorena u filmu citat je iz nekog intervjua Tome Zdravkovića”, ističe Ristić.

Po njegovim rečima produkciju je obeležila i sjajna saradnja i podrška producenta Olivera Paunovića, Nikole Кankaraša, Miloša Paovića i Bobana Rajkovića.

„Mislim da smo uradili dobar i značajan posao i verujem da će publika to prepoznati”, zaključuje Ristić.

Sa snimanja filma, glumica Tanja Bošković

Da je film To je Toma dobro urađen „posao” i da će se dopasti publici, misli i producent Oliver Paunović. Po njegovim rečima najteže je bilo doći do supruge pokojnog pevača.

Oliver Paunović

„ Jer Goca živi u Americi i nismo imali ni jedan kontakt, ali smo i to uspeli. Njeno autentično svedočanstvo bilo je veoma potrebno za film. A najviše mi je žao što nismo stigli da snimimo Tominog najstarijeg brata Ivana, iako smo imali zakazano snimanje. Nažalost, Ivan je umro baš na isti dan kad i Toma, 2021. godine”, naglašava producent filma Oliver Paunović.

‘To je Toma’ premijerno je prikazan u Aleksincu 20. novembra prošle godine, na dan Tominog rođenja, a povodom 30 godina od smrti. U Beogradu je premijerno prikazan na festivalu muzičkog filma DokNRitam, dok će ga u petak na 57. Filmskim susretima niška publika videti prvi put.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x