Film “To je Toma” otvara “ProFI Fest” u Blacu (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U Kulturnom centru “Drainac” u Blacu od 1. do 4. septembra održava se 11. Međunarodni festival “ProFi Fest”,  a prve večeri Festivala biće prikazan dokumentarno-igrani film “To je Toma”, u produkciji niške City Grupe.

Svetska dostignuća u oblasti kratkog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma ove godine će ljubitelji ovih filmskih žanrova moći da pogledaju u Prokuplju i Blacu u okviru  11. Međunarodnog festivala filma, “ProFi Fest -a”.

Po rečima Žikice Jovanovića, osnivača i direktora Festivala, ove godine je u zvaničnoj konkurenciji 40 filmova u pet kategorija, a predviđene su i filmske radionice za decu.

“On što je novina u odnosu na prošle godine je da smo odabrali nekoliko lokacija na Hisaru iznad Prokuplja, gde će se većinom odvijati projekcije, a to smo nazvali “Filmsko brdo”.  Osim otvaranja  koje će biti u Blacu, Festival se održava u Prokuplju, u Domu kulture koji se nalazi u podnožju Hisara”, najavio je Jovanović.

U četvrtak, 1. septembra u 19 sati biće prikazan dugometražni dokumentarno-igrani film “To je Toma”, producenta Olivera Paunovića, u režiji Vladimira Ristića.

Film je premijerno  prikazan u Aleksincu 20. novembra prošle godine, na dan Tominog rođenja, a povodom 30 godina od smrti.

U Beogradu je premijerno prikazan na festivalu muzičkog filma DokNRitam, dok ga je niška publika premijerno pogledala 26. avgusta na   57. Filmskim susretima na Letnjoj pozornici, kao gostujući film.

Ovaj film otvorio je i  4. Međunarodni  festival dokumentarnog filma “City Gold Gondola Fest” koji je trajao od 27. do 29. avgusta na amfiteatru Nišavskog keja, a obe niške projekcije izazvale su veliko interesovanje Nišlija.

U filmu, između ostalih,  svoja sećanja na Tomu prenose njegova supruga Gordana Zdravković, glumice Tanja Bošković i Danica Marinković, kao i pevač narodne muzike Zoran Kalezić.

Reditelj filma Vladimir Ristić sa glumcom Danicom Makismović

Po rečima producenta, Olivera Paunovića, najteže je bilo doći do supruge pokojnog pevača.

„ Jer Goca živi u Americi i nismo imali ni jedan kontakt, ali smo i to uspeli. Njano autentično svedočanstvo bilo je veoma potrebno za film. A najviše mi je žao što nismo stigli da snimimo Tominog najstarijeg brata Ivana, iako smo imali zakazano snimanje. Nažalost, Ivan je umro baš na isti dan kad i Toma, 2021. godine”, naglasio je Paunović.

Tanja Bošković glumica i Oliver Paunović, producent

Ulaz na projekciju u Kulturnom centru “Drainac” u Blacu je slobodan.

Otvaranje City Gold Gondola Festa u Nišu

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x