Filmska raznolikost, bogat program i priče koje predstavljaju stvarni život na “City Gold Gondola festu”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Dragan Gagi Jovanović, srpski glumac, otvoriće ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma „City Gold Gondola fest“, a poznati rok muzičari Vlada i Bajka će kroz „Hodača na žici“, obeležiti 50 godina svog muzičkog stvaralaštva. Na festivalu, koji će se ove godine održati na Amfiteatru na keju 27. i 28. avgusta, pod sloganom „Filmovi pod vedrim nebom“, biće prikazano ukupno devet dokumentarnih ostvarenja.

Maja Živković, članica veća GO Medijana

Festival organizuje City Marketing Cetar, suorganizator je GO Medijana, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

„GO Medijana je već tradicionalno puna podrška Festivalu dokumentarnog filma jer kao opština imamo ne samo odgovornost već i obavezu da čuvamo sećanje na sve te divne ljude i događaje koji su se dešavali u prošlosti i da sve to ostatavimo, ne samo sadašnjim, već i budućim generacijama u amanet. Ono što je meni posebno drago je da festival otvara film „Kolevka“, da će biti prikazan i film o KK Bosna. Meni kao bivšoj košarkašici je posebno drago da se festival okreće i sportskom sadržaju“, kazala je članica veća GO Medijana Maja Živković i pozvala i sve sportiste da dođu i isprate ovaj festival.

Dejan Dabić, filmski kritičar

Ono što je ove godine karakteristično kada je ovaj festival u pitanju, to je filmska raznovrsnost, istakli su organizatori „City Gold Gondola festa“ na konferenciji za medije. Dokumentarni filmovi koje će niška publika imati prilika da pogleda, otkriće nam mnoge tajne i ostaviti trag o ljudima i događajima na ovim prostorima.

„Kada smo pokretali ovaj Festival pokojni Miroljub Jovanović, Oliver Paunović i ja, mi smo više bili okrenuti tome da će on biti dokumentarnog muzičkog filma i u početku je on bio profilisan u tom pravcu. Sada postoji jedan mali zaokret, jer će se ovde naći i sportski filmovi, što je meni izuzetno drago jer ozbiljno pratim sport i neke od priča koje ćemo ove godine videti, kao što je priča o KK Bosna su bile i deo mog odrastanja. Ovaj Festival je počeo da pravi balans između različitih tema i ono što je meni bitno da u tim pričama koje se bave muzičkim, sportskim i drugim temama, možemo da uhvatimo i nešto što je stvarni život. Mislim da je to najveći kvalitet filmova koji će se prikazati. Naravno, mislim da ovaj festival ima dobru trasiranu putanju ka budućnosti i da može samo da se nadgrađuje kroz ove i slične teme. Ja sa velikim zadovoljstvom učestvujem u organizaciji“, istakao je Dejan Dabić, filmski kritičar i urednik filmskog programa u NKC.

Direktor festivala i producent Oliver Paunović prisetio se sa setom svog prijatelja Mike Tambure i podsetio da je organizacioni odbor festivala nakon njegove smrti ustanovio nagradu za najbolji film sa njegovim imenom.

„Nažalost od tada do danas su nas mnoge značajne ličnosti Grada Niša napustile. Mi ćemo od ove godine, kako bi se o njima pričalo i znalo ustanoviti još dve nagrade, to je nagrada za najbolji sportski film „Dragan Pantelić“ i nagrada za najbolji muzički film „Branislav Bane Miljković“. Oni to zaslužuju“, kazao je Paunović.

Festival će u subotu 27. avgusta sa početkom od 18:30h otvoriti film „South Medie“ „Kolevka“, a nakon toga biće prikazan i dokumentarno biografski film o našem čuvenom muzičaru Tomislavu Zdravkoviću „To je Toma“ reditelja Vladimira Ristića. Iste večeri biće prikazan i dokumentarno muzički film muziučke redakcije „Hodač po žici“ autora Ranke Jakšić. Premijernom prikazivanju ovog filma u Nišu prisustvovaće i Vlada i Bajka. Prvo festivalsko veče zatvoriće film „Knez Lazar“ Marka Marinkovića, koji će imati svoju premijeru upravo na City Festu.

Vladimir Ristić, autor filma „To je Toma“

„Ja sam imao ogromnu časti i zadovoljstvo da taj film kao autor potpišem. Veliki napor je bio i odgovornost pre svega zbog njegovog stvaralaštva, zbog njegovog života, međutim našli smo jedan način da to dramatrurški sklopimo tako što smo iskoristili sve njegove izjave koje su zanimljive i na različite načine grade priču od njegovog detinjstva do nekih poslednjih dana. Uz taj njegov narativ postoji ogroman arhivski materijal koji smo uspeli da nađemo i to daje filmu jednu posebnu notu. Ono što je po meni jedan dodatni kvalitet, to su ljudi koji učestvuju kao sagovornici koji su sa njim delili silno vreme u različitim situacijama i kroz različite događaje“, istako je autor filma „To je Toma“ Vladimir Ristić.

Druge festivalske večeri na programu su filmovi „Ambasadori kulture svoga vremena“, Velimira Stojanovića, „Nije važno odakle sam“ Nebojše Ilića, „Anatema“ Mikice Kulića, ali i dva sportska filma „Ivanova Igra“ Tomislava Žaja i „Bosna“ Arijane Saračević Helač.


Dugogodišnji novinar Tomislav Santrač kaže da prikazivanje filmova sa sportskom tematikom predstavlja nadogradnju njegovih želja, od možda pre deset godina. I u Nišu, kaže ima veliki broj sportista koji zaslužuju pažnju.

Tomislav Santrač, novinar

„Ja sam ranije predlagao da se u Nišu napravi festival radijskih reportaža jer takvih festivala nema sem Interfera u Apatinu. Nismo uspeli, ali možda će doći to vreme. Sigurno da je vredan festival i treba ga podržati, jer Niš ima Filmske susrete, ali bi bilo dobro da i ovaj zaživi i doživi godine Filmskih susreta“, rekao je Santrač.

Sve informacije, kompletan program i satnicu za predstojeći Festival dokumentarnog filma u Nišu možete pogledati na zvaničan sajt festivala CityFest.rs

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x