Projekcija je da će najverovatnije deficit ipak biti za nekih milijardu evra manji, odnosno ispod dva odsto BDP-a u sledećoj godini

Fiskalni savet: Budžet Srbije za 2022. oprezno planiran

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Budžet Srbije za 2022. godinu je oprezno planiran i deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno je 1,7 milijardi evra, lako će se ostvariti, izjavio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i dodao da ta instutucija procenjuje da će deficit verovatno biti i manji od dva odsto.

“Naše projekcije govore da je vrlo verovatno da će biti oko jedne milijarde evra uštede i da bi stvarni deficit mogao da bude negde oko dva odsto BDP”, kazao je Petrović na Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije.

Precizirao je da je ocena Fiskalnog saveta bazirana na planiranim prihodima i rashodima.

“Prihodi su planirani konzervativni i to podržavamo i očekujemo da će biti veći od onih koji su dati u budžetu. Stavke rashoda su takodje široko planirane, pa i tu očekujemo dosta značajne uštede”, kazao je Petrović.

Dodao da Fiskalni savet pozdravlja opreznost na strani prihoda i rashoda, “jer je u uslovima neizvesnosti koje donosi pandemije dobro je imati rezerve”.

Prema njegovim rečima, pored prostora da se smanji deficit, postoje i rizici koji mogu da dovedu do većih rashoda, koji nisu uključeni u budžet, ali kada se sve to zajedno proceni, “projekcija je da će najverovatnije deficit ipak biti za nekih milijardu evra manji, odnosno ispod dva odsto BDP-a u sledećoj godini“.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x