Fizičke aktivnosti i sport najvažniji za pravilan rast i razvoj dece

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prosveta.gov.rs
Podelite vest

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić poručio je da su fizičke aktivnosti i bavljenje sportom jedan od najvažnijih faktora koji utiču na pravilan razvoj i rast dece, dodavši da je nastava fizičkog i zdravstvenog vaspitanja bitna i za prevenciju i sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Ružić je, na prvoj konferenciji „Škola i školski sport – mesto gde rastem, učim i vežbam”, ukazao na to da je fizičko i zdravstveno vaspitanje obavezni predmet u svim školama, pri čemu je bitno i jedinstvo nastavnih, vannastavnih i vanškolskih aktivnosti.

Prema njegovim rečima, škole, pored redovne nastave i slobodnih nastavnih aktivnosti – „Vežbanjem do zdravlja” i izbornog programa „Zdravlje i sport”, realizuju i druge programe koje same razvijaju kako bi odgovorile na specifična interesovanja svojih učenika.

On je ukazao na to da je u Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine školski sport prepoznat kao strateški značajna podrška obrazovno-vaspitnim ustanovama u jačanju njihove vaspitne funkcije, te se, u cilju razvoja zdravih životnih stilova i odgovornog odnosa prema zdravlju, posebna pažnja posvećuje njegovom unapređivanju.

Ružić je napomenuo da je predviđeno formiranje novih sportskih sekcija na nivou škole, uključivanje većeg broja učenika u školska opštinska sportska takmičenja, popularizacija ženskog sporta i izgradnja i adaptacija i ulaganje i održavanje fiskulturnih sala i terena.

Ministarstvo prosvete je u poslednje tri godine u opremanje fiskulturnih sala u objektima osnovnog obrazovanja investiralo više od 48 miliona dinara, rekao je Ružić i pozvao sve škole da prate konkurse i prijavljuju svoje projekte.

On je istakao da će Ministarstvo u narednom periodu imati pomoć Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu u unapređivanju praćenja fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika.

Ministar je najavio da bi od naredne školske godine trebalo da počne s radom softver koji će pratiti fizički razvoj i razvoj motoričkih sposobnosti učenika, što će zapravo biti kruna reformisanja programa fizičkog vaspitanja, započetog 2017. godine.

Softver će omogućiti nastavnicima i učiteljima da imaju uvid u fizički razvoj i motoričke sposobnosti učenika i da na osnovu toga prilagode rad u školi i daju predlog odgovarajućih fizičkih aktivnosti, naveo je on.

Ružić je iskazao zahvalnost direktorima i nastavnicima razredne i predmetne nastave na tome što doprinose stvaranju školskog ambijenta u kojem se podstiče razvoj fizičke i zdravstvene kulture, kao i članovima Intersektorske radne grupe za pitanja školskog sporta, koja planirane aktivnosti detaljno razrađuje i upravlja njihovom realizacijom.

Takođe, on je zahvalio i predstavnicima Ministarstva sporta, zavoda, organizacija i sportskih saveza u podsticanju i stvaranju uslova za razvoj školskog sporta, kao i Projektu REdiS 2030 za pružanje podrške u organizaciji današnje konferencije, ali i u uspešnom sprovođenju reforme obrazovanja.

Ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić naglasio je da cilj fizičkog vaspitanja treba da bude podsticanje dece na vežbanje kroz zabavu i igru, uz ispunjavanje nekoliko važnih činilaca: sveobuhvatnost, prepoznavanje talenata i zdravstveni aspekt.

Bavljenje sportom i fizička aktivnost imaju pozitivan uticaj na kompletan fizički, psihološki i socijalni razvoj i deca tako mogu da steknu znanja i veštine korisne za budući život i da nauče da se nose sa pobedama i porazima, kao i da poštuju pravila fer-pleja, rekao je Gajić.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković podsetio je na to da godinama unazad Olimpijski komitet Srbije radi na promociji sporta i olimpijskih vrednosti među školarcima i uspešno sprovodi različite programe, u saradnji sa institucijama, gradovima, opštinama i školama, kao što su: Olimpijski čas, Eko Olimpijada, Sportski izazov, Olimpijska čarolija, Evropska nedelja sporta i drugo.

U ovim programima je učestvovalo na hiljade dece i mladih širom Srbije, rekao je Maljković i naglasio da će Olimpijski komitet Srbije nastaviti da radi na tome da sport približi svima i učini ga dostupnim najmlađima.

U narednom periodu akcenat će biti stavljen na olimpijsko obrazovanje koje ima za cilj ostvarivanje olimpijskog ideala – izgradnje boljeg i humanijeg društva kroz sport i inovativna digitalna rešenja: Virtuelni olimpijski muzej i mobilna aplikacija TreninGO, poručio je on.

Na konferenciji su, pored izlaganja pomoćnika ministra Milana Pašića i vođe projekta REdiS Anite Jakobson, govorili stručnjaci i iz različitih uglova o fizičkom i zdravstvenom vaspitanju, školskom sportu i o narednim aktivnostima u cilju razvoja do 2030. godine.

Organizator konferencije je Ministarstvo prosvete, uz podršku projekta „Jačanje kapaciteta relevantnih institucija u okviru Ugovora o reformi sektora obrazovanja u Srbiji – Osnaživanje veze između zapošljavanja i socijalne inkluzije” (REdiS 2023).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x