Fondacija Centar za demokratiju: Iskorenjivanje siromaštva mora biti prioritet države

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Fondacija Centar za demokratiju (FCD) saopštila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, da je iskorenjivanje siromaštva prvi cilj održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih nacija, na čije se sprovođenje obavezala Srbija, što znači i primenu jednog od njenih ključnih principa “da niko ne bude izostavljen”.

FCD podseća da je, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, svaka peta osoba u Srbiji u riziku od siromaštva, a 28,1 odsto građana živi pod rizikom siromaštva ili socijalne isključenosti.

“Teška ekonomska situacija, rast inflacije i naročito skok cena hrane i energenata najviše su pogodili siromašnije slojeve stanovništva. U Srbiji gotovo devet od deset domaćinstava (88,6 odsto) ima teškoća da sastavi kraj s krajem”, navodi se u saopštenju.

FCD je pozvala vlasti u Srbiji da umesto jednokratnih mere pomoći za pojedine kategorije stanovništva i pojeftinjenja nekih artikala u trgovinama, sistemski unaprede socijalne i poreske politike da bi se obezbedila neophodna podrška i najugroženiji zaštitili od siromaštva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x