Nakon više od 100 godina grob heroja biće dostojno obeležen.

Forenzička analiza pokazala kako je poginuo jedan od poslednjih vođa Topličkog ustanka Dimitrije Begović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Tim Veljka Odalovića, predsednika Komisije za nestala lica obavio je ekshumaciju posmrtnih ostataka vojvode Dimitrija Begovića, jednog od poslednjih vođa Topličkog ustanka, čime se zapravo privodi kraju realizacija projekta izgradnje spomenika ovom junaku, koji je pre tačno 103 godine, kako ga Bugari ne bi uhvatili živog aktivirao bombu i pored svog odneo i život dva bugarska oficira.

Nakon završene ekshumacije posmrtni ostaci vraćeni su na mesto gde je i sahranjen. Pomen je održan u Kondželjskoj crkvi gde su uz blagoslov episkopa niškog Arsenija posmrtni ostaci bili čuvani i izloženi, a čitavom ritualu prisustvovao je profesor Dragan Simeunović, inače, potomak slavnog junaka.

„Forenzička analiza je pokazala da se radi o posmrtnim ostacima Dimitrija Begovića, iako smo to znali. Utvrđen je i način njegove smrti, tako da sada bez svake sumnje možemo da kažemo da je on poginuo tako što je aktivirao bombu. Na posmrtnim ostacima nedostaje desna ruka i deo grudnog koša, što znači da se i on razneo eksplozivom poput Sinđelića“, rekao je Niškim vestima prof. dr Dragan Simeunović.

 

Nosilac svih aktivnosti na uređenju spomen kompleksa poručniku Bjegoviću na Radan planini je Narodni muzej Toplice u Prokuplju uz pomoć Ministarstva kulture. Veliki doprinos dali su i sami građani, poštovaoci Dimitrija Bjegovića, ali i Udruženje na čijem je čelu privatni preduzetnik iz Kuršumlije Darko Orbović. Tako će jedan od slavnih vođa ustanka, komandant Jablaničkog odreda koji je junački poginuo i u borbi za slobodu Toplice i Srbije žrtvovao celu svoju porodicu, ženu i četvoro dece, nakon zaborava dužeg od jednog veka, dobiti spomenik kakav zaslužuje

„Kako se radi o obeležju teškom pet tona, bilo je potrebno napraviti postolje i odgovarajuću grobnicu, koja bi držala tako težak kamen da on ne bi jednim delom utonuo u zemlju. Napravljena je nova grobnica, jer on zapravo nije ležao u grobnici, već su ga tog dana kada je poginuo sahranili seljani. To je bio jedan dubok grob preko dva metra. Spomenik je završen, na čemu se ja kao predstavnik porodice zahvaljujem“, ističe Simeunović.

Profesor Simeunović je podsetio da je Begović bio jedini komitski komandat Topličkog ustanka kome nije bio podignut spomenik, odnosno bilo kakvo državno obeležje.

„To što je postojalo na Radan planini podigla je naša porodica. Moj deda je podigao svom stricu jedan spomenik kako to u planini može da se uradi i kako je finansijski bilo moguće u to vreme. Ipak, to je bilo kultno mesto koje su često obilazili poštovaoci Dimitrija Begovića i Topličkog ustanka, planinari, lovci, meštani“, dodao je Simeunović.

 

 

Autor idejnog rešenja spomen obeležja vajar Dragan Radenović, kao i profesor Dragan Simeunović potomak Begovića i autor eseja o tom velikom junaku. U sastavu spomen kompleksa biće postavljen plato sa sarkofagom na grobnim mestu sa kamenim klupama za odmor, spomenik u bronzi i kapela. Plato prečnika 10 metara biće popločan kamenom, a skulptura je izlivena u bronzi i sa postamentom od dva metra predstavljaće impozantan spomenik. Na vrhu brda u blizini buduće kapele biće postavljen „Кrst pobede“, simbol za junačku borbu za slobodu i veru u pobedu topličkih ustanika.

_____________________________________________________________________________

Dimitrije Begović je poginuo 13. januara 1918. godine i bio je poručnik srpske vojske i komandant Jablaničkog komitskog odreda koji je učestvovao u Topličkom ustanku 1917. godine. Po razbijanju većine ustaničke vojske, bugarska komanda je 23. marta uputila tajno pismo Begoviću i tražila mu da preda svoj odred, garantujući mu život, kao i živote članova njegove porodice. Posle celovečernjeg razmišljanja, Begović je poslao odgovor: “Ubili ste na hiljade članova porodica komita, ubićete i moju, jer se ja nikada neću predati. Srpski oficir se ne predaje”.

U znak odmazde, bugarski vojnici su Begovićevoj ženi u sedmom mesecu trudnoće rasporili stomak i iz njega izvadili nerođeno muško dete koje su nabili na bajonet, a zatim su nju i njihovo četvoro dece žive zapalili. Kasnije su sahranjeni u selu Gajtan. On je do januara 1918. godine sa svojom vojskom bio na Radan planini, kada ih je izdao jedan bivši komita. Usledila je bugarska potraga, ali su komite pružile žestok otpor. Kada je ostao bez municije, kako Bugarima ne bi živ pao u ruke, Begović je aktivirao bombu i sa sobom u smrt poveo dva bugarska oficira. On je postao simbl žrtvovanja porodice i sebe zarad svoje zemlje i naroda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x