Forum beogradskih gimnazija zatražio od ministarstva da se ukine zaključivanje ocena na polugodištu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Forum beogradskih gimnazija (FBG) uputio je danas poziv Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da razmotri mogućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju polugodišta. Kako se navodi u saopštenju FBG, od Ministarstvo prosvete zatraženo je da do kraja ove školske godine predloži usvajanje izmene članova tih zakona koji regulišu zaključivanje ocena na kraju prvog polugodišta.

“Prethodna i tekuća školska godina pokazale su potpunu nepredvidivost u pogledu načina pohadjanja nastave i u ocenjivanju učenika zbog složenih epidemioloških uslova. Ova neizvesnost nužno je nametala i konstatnu jurnjavu za ocenama, što poništava osnovne principe obrazovanja koje bi trebalo biti usmereno ka sticanju znanja, a ne ispunjavanju birokratskih formi”, naveli su iz FBG.

Prema njihovim rečima, pedagoško iskustvo potvrdilo je da zaključivanje ocena na polugodištu “nema naročiti značaj, imajući u vidu da zaključena ocena sa polugodišta ne utiče na izvodjenje zaključne ocene na kraju školske godine, jer se zaključna ocena na kraju godine izvodi na osnovu svih dobijenih tokom školske godine”.

“Osim toga, istraživanje koje je sproveo Forum beogradskih gimnazija medju gimnazijskim nastavnicama pokazalo je da izvodjenje zaključnih ocena predstavlja snažan psihološki pritisak i to, kako za nastavnike, tako i za učenike”, navodi se u saopštenju

FBG je ukazao i da je zaključivanje ocena na polugodištu ranije ukinuto i u drugim državama, medju kojima su i države u regionu.

“Imajući u vidu navedeno, u cilju rasterećivanja učenika i nastavnika, Forum očekuje da Ministarstvo prosvete pažljivo razmotriti naš predlog i pristupi predloženim izmenama”, piše u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x