Francuski mediji: Vučić, predsednik koji čvrsto drži uzde vlasti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora čvrsto drži uzde vlasti, preneli su danas francuski mediji.

Uspehom na predsedničkim izborima Vučić produžava deceniju kontrole Srpske napredne stranke nad Srbijom, predstavljajući se kao garant stabilnosti u senci rata u Ukrajini, navodi list Mond (Le Monde).

Međutim, dominacija vladajuće koalicije u parlamentu trebalo bi da bude manja u odnosu na prethodni saziv, dodaje pariski list.

Agencija Frans pres (AFP) u svom portretu Vučića opisala ga je kao bivšeg ultranacionalističkog saradnika bivšeg moćnog čoveka Slobodana Miloševića, koji je potom postao prijatelj Zapada.

Istovremeno, njegova zemlja od sedam miliona stanovnika, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, održava bliske veze sa “bratskom” Rusijom i privlači milijarde kineskih investicija, dodaje AFP.

Kritičari optužuju Vučića da je obezbedio gotovo potpunu kontrolu u društvu, dodaje francuska agencija navodeći izjave građana da je predsednik Srbije svuda, na televizijama, u svim novinama i da je izurpirao čitav javni prostor.

Vučić se za izbore predstavio kao jedini protivotrov neizvesnostima koje su proistekle iz rata u Ukrajini, sa sloganom “Mir i stabilnost”, dodaje AFP i navodi da je predsednik Srbije takođe ponosan što je tokom decenije vladavine završio ogromne infrastrukturne programe, uključujući mrežu autoputeva.

Mnogi Srbi su mu zahvalni što je odbio da prizna nezavisnost Kosova i što je iskoristio svoje međunarodne veze da Srbiji obezbedi milione vakcina protiv korona virusa, kada se teško dolazilo do njih.

Od invazije Rusije na Ukrajinu, situacija je drugačija. Srbija je osudila rusku agresiju u UN, ali je odbila da se pridruži evropskim sankcijama Rusiji, koja nastavlja da je snabdeva gasom po prijateljskim cenama.

Kritičari Vučiću zameraju populizam i autoritarizam, ali su vlasti kritičare ocenile kao “strane plaćenike ili degenerike”.

AFP je podsetio na izveštaj američke nevladine organizacije Fridom hous (Freedom House) iz 2021. koji navodi da je Vučić svoje protivnike bacio na kolena “erozijom političkih prava i građanskih sloboda, pritiskom na nezavisne medije, opoziciju i organizacije civilnog društva”.

Ostali mediji u Francuskoj ovog puta su posvetili malo manje pažnje izborima u Srbiji i više su se ograničili na izveštaje novinskih agencije o izborima, pošto će u Francuskoj u nedelju biti održan prvi krug predsedničkih izbora, a pažnja na međunarodnom planu usredsređena je na rat u Ukrajini

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x