FSS uz Uefu: Fudbal pripada svima, ne samo moćnima i bogatima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Fudbalski savez Srbije printscreen
Podelite vest

Fudbalski savez Srbije (FSS) izrazio je danas snažnu i bezrezervnu podršku evropskom modelu organizacije sporta i načinu funkcionisanja takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske unije (Uefa).

“Svim sredstvima borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata i odbranu opšteg principa sportskih uspeha i napredovanja u ligama na osnovu postignutih rezultata, kao i poštovanje ustanovljenih međunarodnih fudbalskih kalendara”, navodi se u saopštenju FSS-a.

Evropski sud pravde odlučio je juče da su propisi Evropske fudbalske unije (Uefa) i Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) koji zabranjuju klubovima da se priključe Superligi nezakoniti.

Projekat Evropske Superlige, koji je pokrenulo 12 klubova, propao je za manje od 48 sati u aprilu 2021. godine posle oštrih kritika navijača, javnosti i brojnih klubova.

“Fudbal je sport koji pripada svima. I mora ostati tako. Bilo kakvo alternativno takmičenje na principima suprotnim evropskom modelu sporta, za koje kriterijumi nisu potpuno jasni, preti da ugrozi integritet nacionalnih šampionata i poništi sve vrednosti ove najlepše igre na svetu”, naveo je FSS.

“Lopta se kotrlja zbog navijača, a oni su mnogo puta potvrdili negativan stav prema takmičenju koje odvaja ‘elitni’ od nacionalnog fudbala. Projekat takozvane Superlige otuđio bi fudbal od naroda i poslao ga u još čvršći zagrljaj bogatih i moćnih”, dodaje se u saopštenju.

FSS je naveo da stoji na stanovištu da Superliga “nije projekat kompatibilan osnovnim vrednostima sporta i tradiciji fudbala koju je Uefa gradila skoro sedam decenija i koja podrazumeva takmičenje zasnovano na uspehu i rezultatu ostvarenom na terenu”.

“Niko nema pravo da potkopa temelje fudbalske piramide isključivo iz materijalnih razloga i na osnovu ličnih interesa”, naveo je FSS.

“Apsolutno poštujući odluke evropskih institucija i zakone Evropske unije, nastavićemo da radimo u interesu sistema vrednosti za koji se zalaže Uefa kao naša krovna organizacija”, zaključuje se u saopštenju.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x