Gasni interkonektor Srbija-Bugarska pušten u probni rad

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

Gasni interkonektor Srbija-Bugarska danas je pušten u probni rad, u prisustvu predsednika Srbije, Bugarske i Azerbejžana, Aleksandra Vučića, Rumena Radeva i Ihama Alijeva i ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofrea.

Izgradnja gasovoda u Srbiji od 109 kilometara, od Niša do Dimitrovgrada, trajala je 12 meseci.

Troškovi izgradnje gasnog interkonektora bili su 85,5 miliona evra. Za taj projekat je Evropska unija dala bespovratnu pomoć od 49,6 miliona evra, Srbija je izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje, a 25 miliona evra je kredit Evropske investicione banke koji će otplaćivati Srbija.

Ta gasna interkonekcija omogućiće da Srbija dobija gas iz Azerbejdžana, a do sada je u Srbiju iz Bugarske gasovodom Blakanski tok stizao gas iz Rusije.

Gasovod Srbija-Bugarska, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, dužine 170 kilometara, ima kapacitet 1,8 milijardi metara kubnih i njime mogu da se gasom iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona snabdevaju i zemlje centralne Evrope.

Na novom gasovodu su u Srbiji izgrađene četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama kod Niša, gde će se održava ceremonija obeležavanja početka rada gasnog intrkonektora.

Srbija sada ima mogućnost da iz Azerbejdžana dobija do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, a od 2027. godine te količine mogu se uvećati i do tri puta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x