Gde za vikend? ZAŠTO BAŠ Kopaonik ili Vrnjačka Banja (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Kopaonik, Danilo Lazarević
Podelite vest

Ovog vikenda preporuka VidiSrbiju.rs su izleti do Kopaonika ili Novog Pazara i Vrnjačke Banje.

Kopaonik je najveće nacionalno skijalište sa preko 45 kilometara uređenih staza, ali malo njih zna da je u letnjim mesecima Kopaonik odlična destinacija ako želite da prošetate uz lagane brežuljke ili zahtevne padine, vaše je samo da odaberete trasu a ima ih na desetine.

KOPAONIK

Šetnja padinama Kopaonika kreće uz Gvozdačku reku, ka skrivenom blagu Kopaonika- gejziru iz koga “šiklja” hladna izvorska voda. Visok je nekoliko metara, mlaz vode pod pritiskom diže se visoko. Ovaj gejzir okružuje listopadna šuma i prizor je divan. Gejzir se, pojavio pre nekoliko decenija i ustalio. Količina vode koja šiklja iz zemlje i njegova visina se ne menjaju. Nakon gejzira pešači se još 20-ak min do svetilišta Veliko Metođe iz III veka posvećeno Metodiju Olimpijskom. Na ovom mestu su još stari Rimljani sagradili crkvu u kamenu. O njihovom prisustvu svedoče i obližnji rudnici. Svetilište je smešteno u steni, koja liči na malu pećinu i nalazi se na 1450 metara nadmorske visine. Na zidu je freska sv. Metodija, a na komadu kamena slika Bogorodice sa malim Hristom.

The gallery was not found!

Na Kopaoniku još možete da vidite

Tokom letnjih meseci na ovoj planini možete da sretnete brojne sportiste koji ovde stiču kondiciju, jer su uslovi ovde najbolji zbog čistog vazduha i temperature koja je optimalna kada su treninzi na otvorenom u pitanju. Lepeza sportova je zaista bogata: trčanje, biciklizam, tenis, odbojka na pesku, košarka i fudbal.

Izletište “Đorov most” – se nalazi na samom ulazu u Nacionalni park Kopaonik, udaljeno je oko 4 km od Jošaničke Banje a okruženo je bukovom šumom.

Lokalitet “Nebeske stolice” – značajno arheološko nalazište iz antičkog i ranohrišćanskog perioda (od 3. do 6. veka nove ere). Nalazi se pod samim Pančićevim vrhovom, na nadmorskoj visini od 1800 metara.

Vodopad Jelovarnik – najviši vodopad u našoj zemlji, visine 71 metar.

Izletište “Kadijevac” od turističkog centra udaljeno je oko 7 kilometara. Ovo popularno izletište okruženo je gustom četinarskom šumom kroz koju prolazi planinska reka Samokovka, koja daje posebnu draž celokupnom ambijentu.

Pančićev vrh Kopaonik – se nalazi na 2017 metara nadmorske visine. Na ovom vrhu nalazi se mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka, Josifa Pančića, po kojem i dobio ime.

Izletište “Barska reka” – se nalazi na desnoj strani istoimene reke, u ravnom delu Kopaonika. Zahvaljujući prirodnom okruženju u koje je smeštena, svrstava se u omiljena izletišta ovog prostora. Lokalitet Barska reka obuhvata ukupnu površinu od oko 90 hektara.

VRNJAČKA BANJA

Ako je vaš izbor ipak jedna od najposećenijih srpskih banja, onda ovog vikenda možete da se uputite do najpopularnijeg srpskog ljubavnog mosta i tamo zakačite katanac. Da, reč je o Vrnjačkoj Banji gde vas očekuje pregršt zanimljivih stvari za videti ali i bogata ponuda turističkog sadržaja koji je prilagođen upravo gostima banje.

Prema podacima od prošle godine u prvoj polovini lane Srbiju je posetilo više od dva miliona turista, od tog broja  više od 1,07 bili su domaći gosti. Od izabranih turističkih mesta, domaći turisti najviše su se odmarali na Zlatiboru u Vrnjačkoj Banji, Sokobanji i na Kopaoniku – podaci su Turističe organizacije Srbije.

Tura do Vranjačke Banje počinje ujutru i odlazi se prvo u Kruševac obilazak crkve Lazarice, zadužbine kneza Lazara i Lazarevog grada, dvora kneza Lazara. Preko Trstenika do manastira Ljubostinja, pa u obilazak manastira Ljubostinje zadužbine kneginje Milice. Odlazak do Vrnjačke Banje gde se obilazi: most ljubavi, spomenik Gočko, japanski vrt, spomenik Draganu Nikoliću, neki od banjskih izvora…

VIŠE O OVIM TURAMA

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x