GIZ: Topao obrok i posao za decu i mlade sa ulice

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: GIZ / Marko Risović
Podelite vest

Deca i mladi koji koji potiču iz siromašnih porodica i žive na rubu društva, u Beogradu imaju mesta na koja mogu da se sklone sa ulice, ugreju, okupaju, operu stvari, gde ih čeka siguran obrok, ali i psihosocijalna pomoć, edukacija, razonoda. U pitanju su, već mnogima poznato, Svratište za decu i Kafe 16 koje je osnovao Centar za integraciju mladih i koji rade uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Kao odgovor na potrebe dece starosti od 5 do 15 godina CIM je 2007. godine otvorio Svratište –  prvo dnevno prihvatilište u Beogradu, na Zvezdari, a tri godine kasnije i na Novom Beogradu.

Vremenom su ova prihvatilišta postala prepoznatljiva mesta u koja imaju poverenje i deca i njihovi roditelji. Osnovna namena im je i nakon 15 godina ostala ista – u njima deca koja su u uličnoj situaciji mogu da se odmore, ugreju, dobiju siguran obrok, održavaju ličnu higijenu, dobiju čistu obuću i odeću.

Kako bi ponudio pomoć mladima koji su prestari za dnevne centre, CIM je 2017. godine osnovao Kafe bar 16.

„Po zakonu, mladi sa 16 godina već mogu da počnu da rade, a za mnoge koji su u teškom siromaštvu je dalje školovanje luksuz. Zato smo rešili da im pomognemo kada izlaze na tržište rada, često bez ikakvih kvalifikacija. Prvo ih upisujemo na formalne kurseve za konobare i šankere, a u Kafe baru 16 imaju mogućnost da stiču praksu i dobiju šansu da se zaposle. Paralelno sa tim radimo na njihovom širem obrazovanju i psihosocijalnoj podršci, takođe u saradnji sa DIMAK-om”, kaže Jasna Bratičević i dodaje da oni takođe dobijaju obroke, odeću i sredstva za higijenu.

Ova građanska inicijativa partner je Nemačkog informacionog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) koji pored osnaživanja dece u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj” (PME) nudi programe podrške usmerene na poboljšanje životnih uslova povratnika iz Nemačke i ostalih zemalja, zatim na podizanje kvalifikacija za uključivanje na tržište rada, ostvarenje lične dokumentacije po povratku, i brojne druge besplatne mere podrške.

Među onima koji su posle Svratišta pronašli spas u Kafeu 16 je i Albert, koji je kao dete živeo u neformalnom naselju kod Belvila.

Foto: GIZ / Marko Risović

U Svratište je prvi put došao kao predškolac i u njemu pronašao sigurnu kuću. Nakon završetka školovanja, uz podršku CIM upisao je kurs za barmene i danas radi u Kafeu 16.

„Taj posao mi je promenio život iz korena. Postao sam svoj čovek, ne zavisim od drugih, imam redovnu platu, iznajmljujem stan, mogu da kupim potrebnu garderobu“, kaže Albert.

Globalni program “Migracije za razvoj” (PME) u Srbiji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x