„Global Glass“ preuzeo Srpsku fabriku stakla u Paraćinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je zajedno sa novim vlasnicima – predstavnicima švajcarsko-slovenačkog konzorcijuma „Global Glass“ Srpsku fabriku stakla u Paraćinu i najavila investicije veće od 300 miliona evra u narednih šest godina i povećanje broja zaposlenih.

Brnabić je ukazala na to da je država ispunila svoje obećanje da će pronaći starteškog partnera za ovog nekadašnjeg srpskog giganta, koji sada ima sigurnu budućnost i veliki potencijal.

Prema njenim rečima, to je bio težak i kompleksan proces jer se fabrika nalazila u stečaju, sa ogromnim dugovanjima, a dodatni problem u pronalaženju investitora bio je i taj što fabrika nije bila u vlasništvu države.

Država je radila na tome u poslednje četiri godine i uspela je da nađe rešenje, jer je ova fabrika važna, ne samo za Paraćin, već za celu zemlju, istakla je premijerka.

Za Vladu Srbije je obnova srpske staklare bilo važno pitanje, budući da smo do sada svo staklo i staklenu ambalažu uvozili, predočila je ona i objasnila da je čitava naša privreda imala taj problem, koji se rešio ovom investicijom.

U narednih šest godina planirane su investicije veće od 300 miliona evra, a od 1. januara sledi prebacivanje svih zaposlenih na Privredno društvo „Srpska fabrika stakla“

Ona je izrazila nadu da će doći do dodatnog povećanja  plata, kao i povećanja broja zaposlenih na nekih 700, 750 ljudi, zato što postoji kapacitet da postanemo regionalni lider i izvoznik stakla koji će diktirati uslove na tržištu.

Predsednik Upravnog odbora firme „Global Glass“ Igor Lah najavio je da je u planu da se u srpskoj staklari od 2028. godine proizvodi i do 1.400 tona stakla dnevno.

Čvrsto verujem u to da je svakoj državi potrebna sopstvena proizvodnja i da je industrija, kao što je staklarstvo, njen temelj, predočio je on i naglasio da je sve značajnije da proizvodi domaće proizvodnje budu na odgovarajući način dostupni u zemlji u kojoj se proizvode.

Lah je podsetio na to da staklara u Paraćinu ima zanimljivu i raznoliku istoriju, a nisu joj nepoznati ni teški trenuci, ocenivši da ova fabrika danas ima veliki potencijal.

Generalni direktor „Steklarna Hrastnik“ u Sloveniji i fabrike stakla u Srbiji Peter Čas predstavio je viziju i plan razvoja srpske fabrike u narednom periodu, koji podrazumeva i izgradnju prvog nacionalnog centra za reciklažu stakla u Srbiji.

Slovenačka „Steklarna Hrastnik“, koja je preko svog vlasnika iz Švajcarske „Global Glass“-a preuzela Srpsku fabriku stakla iz Paraćina, transformisaće tu fabriku poput staklare iz Slovenije, koristeći put zelene energije, a za šest godina uložiće više od 300 miliona evra u izgradnju novih peći.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x