Glumac Nebojša Dugalić novi predsednik UDUS-a

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Skupština Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) izabrala je glumca Nebojšu Dugalića za novog predsednika tog udruženja, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju, izbor je obavljen na redovnoj godišnjoj skupštini tog esnafskog udruženja održanoj u nedelju, 17. maja, u Pozorištu “Atelje 212”.

Dugalić će voditi UDUS u naredne tri godine a na mestu prvog čoveka tog udruženja zameniće glumca Vojislava Brajovića, kojem je istekao mandat.

Nebojša Dugalić rođen je u Kraljevu, 17. maja 1970. godine, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1994. u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Igrao je na scenama Narodnog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Kruševačkog pozorišta, Bitef teatra i dr.

Od 1998. šef klase glume na Fakultetu umetnosti Akademiji umetnosti BK Univerzitetu. U zvanje vanrednog profesora glume izabran 2001. godine, a u zvanje redovnog profesora 2007. godine

Ostvario je niz zapaženih pozorišnih uloga, za koje je dobio značajne nagrade i priznanja: uloge Čezarea u „Maski“ Miloša Crnjanskog – Godišnja nagrada Narodnog pozorišta;
Grumia, „Ukroćena goropad“ Vilijama Šekspira – nagrada „Ošišani jež“ za najboljeg mladog glumca na Festivalu Dani komedije u Jagodini; kneza Miškina, u „Idiotu“ (Fjodora Dostojevskog), u režiji Steve Žigona – nagrada Stojan Dečermić – za najboljeg mladog glumca Sigismunda, „Život je san“ De la Barke – nagrada „Milivoje Živanović“ na glumačkim svečanostima u Požarevcu i Godišnja nagrada Narodnog pozorišta; uloga Petra, „Govorna mana“ Gorana Markovića – Sterijina nagrada, nagrada „Ljubiša Jovanović“ u Šapcu i nagrada kritike za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni 1998-99; Karađoza, „Prokleta avlija“ Ive Andrića – Sterijina nagrada, nagrada „Zoran Radmilović“, nagrada Novosadskog otvorenog univerziteta, nagrada publike Sterijinog pozorja, povelja „Milivoje Živanović“ i dr.

Treba spomenuti i jedno od najboljih pozorišnih ostvarenja u Srbiji poslednje decenije, predstavu „Zlatno runo“ Borislava Pekića u režiji Nebojše Bradića, u kome su pored Nebojše Dugalića, igrali  Nebojša Glogovac i Vojin Ćetković.

Popularni srpski glumac sa suprugom Draganom u braku je od 2000. godine i s njom ima petoro dece,  tri sina i dve ćerke.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x