Glumačka sudbina – otkaz nezakonit leskovačko pozorište ga neće

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Pet godina glumac Nenad Mitrović dokazuje da je u Narodnom pozorištu u Leskovcu na nezakonit način dobio otkaz. Sudske presude to i potvrđuju, ali ne obavezuju leskovačko pozorište da ga vrati na posao, jer je na snazi zabrana zapošljavanja. Da bi preživeo bez posla, naučio je molerski i fasaderski zanat, a radio je i poljoprivredne poslove. Kolegama koji ga podržavaju Mitrović se zahvalio i poručio da će se u pozorište vratiti kad-tad.

Nakon oko 200 odigranih predstava, glumac Nenad Mitrović poslednjih 5 godina može da dođe samo do vrata Narodnog pozorišta u Leskovcu. U ovoj ustanovi kulture za njega, kao akademskog glumca, nema mesta.

“Otkaz sam dobio 2018. godine. Bio sam na bolovanju i trećeg dana od otvaranja bolavanja došao sam u Narodno pozorište, done potvrdu o bolovanju tadašnjem direktoru Stanisalvu Grujiću. U tom trenutku me je napao prvo verbalno, a onda i fizički u dorištu pozorišta. Posle par dana na kućnu adresu stiglo mi je rešenje o raskidu ugovora o radu zbog nepoštovanja radne discipline”, kaže Mitrović.

Bolovanje u zao čas, 10 dana pred istek ugovora o radu na određeno vreme, koji je  trebalo da postane rad za stalno, na neodređeno. U tom momentu Mitrović je glumio u svim predstavama leskovačkog pozorišta, osim jedne. Nakon otkaza pokrenuo je parnični postupak protiv pozorišta. Do sada ima četiri presude. U sve četiri  sudovi u Leskovcu i Nišu saglasni su da je otkaz bio nezakonit.

“Zadnja presuda Apelacionog suda u Nišu je da je otkaz nezakonit, ali da radni odnos nije prerastao iz određenog na neodređeno vreme zato što su se pozvali na zabranu zapošljavanja”, svedoči glumac koji je već pet godina bez posla.

Zabrana zapošljavanja u to vreme nije važila za sve, objašnjava.

“Tadašnji direktor Stanislav Grujić je dao otkaz 2019. godine u februaru, a već u martu je zaposlen na neodređeno vreme na radno mesto glumca”, ističe Mitrović.

Ovo zapošljavanje potpisao je aktuelni v.d. direktora Dragan Marjanović čiji smo komentar želeli da čujemo.  U telefonskom razgovoru rekao je da se pozorište oglasilo saopštenjem i da povodom Mitrovićevog otkaza neće više izlaziti u javnost jer je poslednjom odlukom suda za njih slučaj završen. Bez obzira na nezakonit otkaz, nisu u obavezi da glumca vrate u pozorište. Pet godina je dug period bez posla, a od nečega mora da se živi.

“U poslednjih pet godina sam krečio, radio navodnjavanje na jednom imanju, delio fjalere po sandučićima, u Beogradu neke privatne predstave, radio fasadu na jednoj kući. Evo, da se pohvalim uradio sam jednu kuću sa pomoćnicima”, kaže leskovački glumac.

Na pitanje “da li mu nedostaje gluma”, nemo klima glavom.

Mitrovićev advokat će ceo postupak dati na reviziju, a konačnu reč daće Vrhovni Kasacioni sud u Beogradu.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x