Glumica Branka Veselinović slavi 104. rođendan, čestitamo!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen nova.rs
Podelite vest

Branka Veselinović ( Ćosić ) rođena je u Starom Bečeju, 16. septembra 1918. godine. Srpska je pozorišna, filmska i televizijska glumica i duže vreme  najstarija srpska glumica, a od 7. septembra 2022. godine, nakon smrti 104-godišnje američke glumice Marše Hant, Branka je i najstarija živa glumica na svetu.

Sa svoje 104 godine i 84 godine duge glumačke karijere, glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. Posle dve godine studija, sa tek 19 godina, otišla je na praksu 1938. godine u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu (tada se zvalo Narodno pozorište Dunavske banovine) i postala glumica igrajući u predstavi „Кarlova tetka“. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd.

Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom i Mijom Aleksićem. Кada je 1964. godine nagrađena Sterijinom nagradom u žiriju je, između ostalih, bio i Meša Selimović.

Branka Veselinović formirala je legat Branke i Mlađe Veselinovića 2018. godine, u svojoj stotoj godini, u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u Beogradu.

Zbirku vrednih knjiga sakupljala je decenijama sa svojim suprugom, glumcem i prevodiocem, Mlađom Veselinovićem (1915–2012).

Ovaj umetnički bračni par celog života se posvećeno bavio humanitarnim radom, a u Muzeju srpske književnosti izložen je veliki broj naslova iz njihove lične biblioteke, kao i publikacija sa posvetama značajnih autora i velikana, među kojima su Raša Popov, Desanka Maksimović, Mija Aleksić, Ljubivoje Ršumović, Bora Đorđević, Bora Todorović, Voja Brajović, Ivan Bekjarev, Mošo Odalović i drugi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x