GO – najstarija misaona društvena igra na svetu razvija intelekt

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Malo je poznato da drevna dalekoistočna igra GO u Nišu ima oko hiljadu poklonika. GO je najstarija društvena igra na svetu, a igrači kažu da razvija inetelekt i mentalne sposobnosti jer je u osnovi igranja matematika i strategija. Tradicionalni Sretenjski turnir odigran je nakon pauze od dve godine zbog epidemije korona virusom, a ekonomista iz Niša, Mladen Lilić, odbranio je titulu prvaka PRO GO kluba Niš.

Postoji legenda da je jedan kineski car od svojih dvorjana tražio da za sina koji je bio lenj naprave igu koja će lako da se uči, ali da se neprekidno igrajući sve manje zna. Tako je nastao GO, nastarija društvena igra na svetu.

Za igranje GO-a potrebna je tabla sa 361 -im poljem i približan broja kamenova crne i bele boje. Protivnici osvajaju „polja“ i „jedu“ jedni drugima kamenčiće.

Igrači tvrde da je u osnovi igre strategija, protivnik se ne napada, a pobeđuje onaj čija je strategija bolja. Dakle, suština je kontrukcija, ne destrukcija, što je u današnjem svetu okrenutom agresiji sve poželjnije.

Po rečima predsednika PRO GO kluba, Željka Veselinovića, ova igra u Nišu je počela da se igra davnih sedamesetih godina prošlog veka na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde su je pre svih igrali studenti ovog fakulteta.

U Nišu trenutno postoje dva kluba koja okupljaju ljubitelje GO-a, drugi je GO klub „Student“, za koji Veselinović kaže da postiže značajne rezultate na turnirima u Srbiji i van nje.

Mladen Lilić je diplomirani ekonomista i GO mu je hobi dugi niz godina. Ove godine je odbranio titulu prvaka kluba. Sretenjski turnir je klub organizovao nakon dve godine pauze zbog korone.

Vladim Lilić, Mladen Lilić
Lilić kaže da je poželjno vežbanje GO-a i da on, zbog porodičnih obaveza i posla koji radi, a profesor je u srednjoj školi, ne stiže da se bavi GO-om koliko bi trebalo, ali da uspeva da reši desetak „problema“ uz jutarnju kafu. I toliko mu je bilo dovoljno da i ove godine odbrani titulu prvaka.

I njegov sin, Vladimir koji ima samo 6 godina, od pre dve godine igra GO. U ovoj igri najviše voli da  protivniku „jede kamenčiće“.

Sve je više mladih koje privlači ova drevna igra, Staša Radenković je učenica 4. razreda Gimnazije „Svetozar Marković“, a GO igra već 8 godina. Po njenim rečima, GO razvija analitičke i matematičke sposobnosti, uz kreativnost koja je nezaobilazna. I u školi je odličan matematičar.


Staša Radenković (desno)
Foto: Srbija Vesti

Željko Veselinović ističe da su najatktivniji igrači u Beogradu i Nišu, mada klubovi postoje i u Subotici i Kragujevcu.

Najbolji na svetu u GO-u su Koreanci, Kinezi i Japanci, a u Evropi Rusi, Ukrajinci, Mađari, Česi i Slovaci.

Veselinović navodi da nije čudno što su Azijati dobri  u ovoj igri jer je ona nastala na njihovom tlu, a to što su najbolji igrači iz zemalja nekadašnjeg  istočnog bloka takođe ne čudi, jer se GO izučavao na politehničkim  fakultetima u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Željko Veselinović,

Foto: Srbija Vesti

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x