Stamatović: Čast je biti na čelu ovakve zajednice

Godina za nama: Milan Stamatović predsednik opštine Čajetina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Zdrava Srbija; Milan Stamatović
Podelite vest

“Za nama je jedna od najuspešnijih godina, kada govorimo o investicijama i rezultatima opštine Čajetina. Pre svega zbog početka rada „Gold gondole“, koja je najveći poduhvat ove lokalne samouprave i kruna naših postignuća u razvoju turizma, ali i niza drugih značajnih ostvarenih projekata. Sve to donelo je višestruke koristi stanovnicima naše opštine: povećanje turističke posećenosti i u nepovoljnoj godini, nove kilometre puteva i ulica, uređenije i modernije prostore, radove na novom vodosistemu, pomake u poljoprivredi i preduzetništvu, nove stanove za izbegla lica, iskorake u saradnji s Rusijom, sadržajne kulturne programe i najbolje koncerte, uspehe naših sportskih klubova…Kod nas se radi i zarađuje, zdravo živi, deca rađaju, a u selima ostaje, opština Čajetina je najbolji primer zdrave Srbije”, ovako za novogodišnji broj „Zlatiborskih vesti“ proteklu godinu na našem području ocenjuje Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Najveća investicija, „Gold gondola“, svečano je otvorena 14. januara, kako bi vazdušnom trasomm dugom devet kilometara povezala centar Zlatibora sa vrhom Tornikom. Prilikom otvaranja, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i drugih visokih zvanica, zahvalio je svima koji su pomogli u izgradnji gondole, jednog od najvećih ulaganja u turizmu Srbije, dodajući da je bilo mnogo činovničkih procedura koje su ometale, pa dakle i usporavale tu investiciju koja je od državnog interesa.

Sada, nakon godinu dana rada najduže panoramske žičare, predsednik opštine o tom poduhvatu kaže da se pokazao apsolutno opravdanim.

Foto: TOZ

“Modernim prevozom povezali smo centar planine s najvišim vrhom Tornikom. Do tog istorijskog podviga finansiranog sredstvima opštine Čajetina za narodno dobro, preskočili smo zahtevne prepreke i odoleli mnogim teškoćama. Odustajali nismo jer smo verovali u uspeh, a panoramska žičara zauvek ostaje, prevazići će nas, nadživeti i obeležiti jedno vreme. O vrednosti „Gold gondole“ sada govori izuzetno interesovanje posetilaca Zlatibora za vožnje u njenim kabinama, čime se ulaganja u taj projekat već uveliko otplaćuju”, kaže Stamatović.

Tokom godine za nama na Zlatiboru je proradilo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje ima ogroman ekološki značaj ne samo za opštinu Čajetina i Zlatibor već i za celu Srbiju, jer će rešiti problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudovice, ali i kompletnog sliva reke Drine. To je jedan u nizu projekata koji doprinosi da Čajetina postane prva ekološka opština u Srbiji. Vrednost kompletnog projekta izgradnje postrojenja iznosila je 4,6 miliona evra, od čega je iz opštinskog budžeta izdvojeno 3,1 miliona, dok je Republika Slovenija posredstvom Centra za međunarodnu saradnju i razvoj finansijski pomogla sa 1,5 miliona evra, ističe predsednik opštine Čajetina.

Budućnost je u turizmu

U duhu modernizacije i razvoja infrastrukture aktuelne poslednjih godina na Zlatiboru, na omiljenoj turističkoj destinaciji čija godišnja posećenost premašuje 300.000 turista, opština Čajetina preduzima niz poslova zbog namere da postane prva ekološka opština u Srbiji. Realnosti tog plana u prilog ide činjenica da na teritoriji opštine, što je retkost u Srbiji, više nema divljih deponija, a čitava teritorija, uključujući urbane i ruralne mesne zajednice, komunalno je opremljena – napominje predsednik.

Foto: TOZ

U 2021. godini završena je obnova turističkog centra Zlatibora. Tokom tog velikog posla rekonstruisan je Kraljev trg, jezero sija novim sjajem, a duž šetališta je nikla nova Trgovačka ulica s nizom prodavnica i lokala. Posećeni prostor Kraljevog trga postao je još moderniji i lepši, jezero (obnovljeno po nekadašnjim zamislima akademika Miladina Pećinara) sada je uređeno i napunjeno čistom pijaćom vodom, modernizovano i osvetljeno. Trgovačka ulica ne samo da je doprinela urednijem izgledu centra, već je donela pogodnosti našim preduzetnicima u isplativijem poslovanju na prometnom šetalištu.

Još jedan način da se pomogne preduzetništvu bio je otvaranje Inovacionog biznis centra Zlatibor tokom leta, u prisustvu Milana Stamatovića i ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića. Centar daje podršku pravnim i fizičkim licima sa teritorije opštine Čajetina za konkurisanje na razvojne konkurse.

“Ako želite da budete konkurentni na tržištu morate da pratite tehnološki napredak opština najrazvijenijih zemalja – naglasio je tom prilikom Stamatović. – Shvatili smo da opština Čajetina može da učini nešto na tom polju i krenuli sa izgradnjom ovog Inovacionog biznis centra koji će pomoći korisnicima usluga da budu u trendu i ostanu na zahtevnom turističkom tržištu. Ovde se to pokazalo održivim, a najvažnije je da u ovakvim projektima svaki uloženi novac bude vraćen”.

Posebno se radilo na daljem jačanju veza s Ruskom Federacijom. Već početkom oktobra s prvim čovekom Čajetine susreo se zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov na razgovoru o mogućnostima saradnje privrednika Zlatiborskog okruga sa ruskim kolegama, kao i o potencijalnim investicijama iz Rusije u ovaj deo zapadne Srbije.

“Na pravi način smo iskoristili 19. sednicu Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije održanu na Zlatiboru da predstavimo svoje potencijale i pozovemo ruske investitore da ovde ulažu. Jedina smo lokalna samouprava u Srbiji koja ima Kancelariju za saradnju sa Rusijom, koju smo osnovali još 2015. godine, koja je za sada, u turističkom smislu, ispunila svoj pun značaj. Na ekonomskom planu ima još više potencijala da putem ove kancelarije predstavimo tradicionalne proizvode Zlatibora ruskom tržištu”,  izjavio je o tome Milan Stamatović, koji je u svojstvu domaćina prisustvovao ovom međudržavnom skupu.

Braća, prijatelji i partneri

Potom je početkom decembra, zajedno sa Arsenom Đurićem, boravio u Moskvi gde su imali nekoliko sastanaka sa zvaničnicima Ruske Federacije na kojima je još jednom potvrđena snaga zajedništva ruskog i srpskog naroda, uz želju da se ta saradnja produbi i u oblasti ekonomije, turizma, kulture i sporta.
Od važnih ostvarenih projekata predsednik opštine Čajetina izdvaja velika ulaganja lokalne samouprave u puteve, jer za nekoliko prethodnih godina urađeno je više od 400 kilometara asfaltne mreže k selima na celoj teritoriji opštine. Privodi se kraju rekonstrukcija puta kroz Tripkovu koji je veza s aerodromom Ponikve, što finansira Vlada Republike Srbije, i obilaznicu oko Zlatibora preko Oka prema Šljivovici i Branešcima.

“To će podići kvalitet života stanovnika ovih sela i istovremeno omogućiti da porastu vrednosti zemljišta i nekretnina. Još jedan započeti projekat je izgradnja velikog sportskog kompleksa otvorenih terena duž trase gondole prema Ribničkom jezeru, za koji je Vlada Srbije obezbedila osam miliona evra. Mi smo radili na pripremi zemljišta i instalacija, ne stojimo i ne čekamo novac od ministarstva. Kod ovog i sličnih projekata opština učestvuje sa 30 do 50 odsto potrebnih sredstava, tako da se udruženo može mnogo više uraditi”, ističe Stamatović.

Kao dugoročno važan pominje započeti projekat izgradnje vodosistema „Sušičko vrelo“ kojim cela opština Čajetina dobija novi siguran izvor vodosnabdevanja. Time se postiže da Ribničko jezero bude prevedeno u komercijalne svrhe, te da posluži daljem razvoju turizma. Kod Ribničkog nastaće kompleks sportskih terena, hotela visoke kategorije i zdravstvenih sadržaja na više od 200 hektara, a to je i pogodna lokacija za proizvodnju električne energije solarnim panelima.

Podseća predsednik da su u godini za nama, u okviru podprojekta Regionalnog stambenog programa kojim u Srbiji rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, uručeni ključevi 12 stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji naše opštine. Ističiću da je velika čast i zadovoljstvo biti na čelu jedne male zajednice u kojoj se ovako rešavaju važna pitanja običnih ljudi, Stamatović je rekao da je zahvaljući izgradnji dodatnih 12 stanova rešeno stambeno pitanje svih izbeglih lica na njenoj teritoriji.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x