Gojković: Naredne godine veća ulaganja u kulturu Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković najavila je danas da će naredne godine biti više novca za kulturu, ističući da su sredstva namenjena kulturi prešla jedan odsto ukupne vrednosti budžeta Srbije.

 

“Budžet Ministarstva za 2022. uvećan je za dve milijarde dinara, odnsno za 16 odsto u odnosu na ovu godinu, čime smo prešli konačno jedan odsto ukupnog budžeta Srbije, jer je to jedan od evropskih kiriterijuma koji se vrednuje i koji nikako nismo do sada mogli da predjemo i to u teškoj godini kada se ulagalo u zdravstvo i infrastrukturu”, rekla je Gojković na konferenciji “The Economist: Svet u 2022”.

 

Istakla je i da je Srbija, uprkos teškoj godini, bila medju pet zemlja koja u vreme pandemije nije u potpunosti zaključala ustanove kulture, dok je istovremeno umetnike stavila na prioritetnu lisitu za vakcinanciju, ali ih i materijalno pomogla.

Ona je kazala da će da naredna godina u oblasti kulture biti prepoznatljiva po projektu “Novi Sad evropska prestonica kulture 2022. godine”, početku kulturne decentralizacije pripremom Čačka za prvu prestonicu kulture Srbije, kao i projektu unapredjenja kulture i umetnosti u lokalnim sredinama “Gradovi u fokusu”.

 

“Od 13. januara naredne godine pažnja će biti fukusrana na Novi Sad koji je Evropska prestonica kutre za 2022. Novi projekat ministarstva je Prestonica kulture Srbije za koju je izabran Čačak, čime se okrećemo ka decentralizaciji kulture i za koji je iz budžeta republike izdvojeno 300 miliona dinara, a dogovoreno je i da loklana samouprava izdvoji gotovo istu sumu, čime će se obogatiti kulturna ponuda zemlje”, istakla je Gojković.

 

Kako je dodala, još jedan projekat decentralizacije kulture je i projekt Gradovi u fokusu.

 

“Za to smo izdvojili 350 miliona dinara, a do sada smo uspeli da završimo 44 projekta u 44 grada i opštine u kojima se obnavljaju kulturne ustanove”, navela je ona.

 

Podsetila je i na velike podsticaje koje je država omogućila filmskoj industriji i domaćim i stranim produkcijama, što bi trebalo da podstaklne i razvoj turizma.

Prema njenim rečima, u narednoj godini planirana su sredstva za završetak obnove donjeg dela Petrovaradinske tvrdjave, potom Smederevske tvrdjave i Kraljeve crkve u manastiru Studenica, kao i revitalizacija Sremskih Karlovaca.

Dodala je i da mnogo očekuje od započetog projekta obnove značajnih dvoraca, vila i letnjikovaca u Srbiji čiji potencijali nisu korišćeni i koji su u veoma lošem stanju, za šta su zainteresovani i partneri u inostranstvu, poput Ministarstva kulture Francuske.

 

“Počinje rad na renoviranju Arhiva Jugoslavije, a izdvojena su sredstva za obnovu centralne kule u okviru Memorijalnog centra Staro sajmište, a započinje i renoviranje i premeštaj Istorijskog muzeja Srbije u objekat stare železničke stanice u Beogradu, kao i izdvajanje sredstava za projektnu dokumentaciju idejnog rešenja novog muzeja Nikole Tesle”, rekla je Gojković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x