Gojković: Obnova izgorelog dela Hilandara završava se 2024. godine.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto Ministarstvo kulture
Podelite vest

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da će 2024. biti završena obnova izgorelog dela manastira Hilandar, stradalog u požaru 2004. godine, “jednog od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti”.

Ona je kao predsedavajuća Komisije za Hilandar, na sednici održanoj u manastiru Kakovu, u Grčkoj, istakla da država sa posebnom pažnjom vodi brigu o obnovi i negovanju nasleđa u okviru manastira Hilandar, kao i da mora da se nastavi sa brigom na trajni, sistemski način, saopšteno je iz Ministarstva.

Podsetila j da je važno da je donet poseban Zakon koji je posvećen stalnoj brizi o manastiru Hilandar, kao i da se pred Parlamentom Srbije nalaze izmene i dopune Zakona o kulturi, koje na poseban način ističu ulogu manastira.

Zamenik predsednika Кomisije Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakao je da je “za nas kao državu i narod od izuzetne važnosti obnova Hilandara, jer obnavljajući ga, mi u stvari obnavljamo Srbiju i našu svetosavsku, srpsku naciju”.

Direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandar Milivoj Ranđić precizirao je da je u 2022. i 2023. godini glavni zadatak bio obnova izgorelog dela manastira, pre svega Dohije i Igumenarije, kao i da su prošle godine dovršeni svi grubi građevinski radovi objekata Dohije i započeti radovi na Igumenariji.

Ranđić je rekao da je glavni zadatak do kraja 2024. godine završetak Igumenarije, kada će celokupan izgoreli deo manastira biti završen, a završni zanatski radovi na Igumenariji radiće se i tokom 2025. godine.

Na sastanku Кomisije je konstatovano da se istovremeno radi i na zaštiti i restauraciji pokretnog nasleđa živopisa, predmeta sveštene umetnosti, rukopisnog nasleđa, starih štampanih knjiga, arhiva i biblioteka, etnografske zbirke, uključujući i aktivnosti popisa sa katalogizacijom i digitalizacijom, kao i unapređenje manastirske ekonomije i kulturnog predela u cilju održivog razvoja i dugoročnog samoodržanja, kao i očuvanja ukupnog nasleđa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x