Gojković: U Srbiji pored srpskog u službenoj upotrebi još 11 jezika nacionalnih manjina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da u Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima dok je u službenoj upotrebi 11 jezika nacionalnih manjina, i da to oslikava multijezičnost društva, ali i daje podsticaj da se razvijaju znanje i svest o bogatoj jezičkoj i kulturnoj tradiciji.

Gojković je u saopštenju povodom Medjunarodnog dana maternjeg jezika koji se tradicionalno obeležava u Kovačici, istakla je da je maternji jezik, kao deo kulturnog identiteta svakog naroda,b tačka u kojoj se spajaju i prepliću raznolikost, tolerancija i razumevanje, čime se afirmiše medjusobna solidarnost brojnih zajednica.

Gojković je izjavila da je Кovačica dobar primer za to, gde duže od dva veka složno žive Srbi, Slovaci, Madjari, Rumuni i drugi narodi, koji neguju svoj jezik, identitet i tradiciju, uvažavajući i poštujući kulturu svojih komšija.

“Srbija je posvećena ostvarenju prava nacionalnih manjina i očuvanju njihovog identiteta. Poznato je da je u našoj zemlji, pored srpskog jezika, u službenoj upotrebi još 11 jezika nacionalnih manjina u 42 jedinice lokalne samouprave”, naglasila je ona.

Podsetila je da je prošle godine donet Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma i da se na taj način šalje poruka spremnosti za negovanje maternjeg jezika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x