Gojković : Većinu srpskog kulturnog nasleđa čini baština SPC

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Arhiva Snimaka printscreen
Podelite vest

Ministarka kuture Maja Gojković istakla je na promociji monografije “Riznica Saborne crkve u Beogradu”, da većinu kulturnog nasleđa srpskog naroda čini baština i duhovno nasleđe Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Samim tim, saradnja SPC i ministarstva kulture na polju njegovog očuvanja se podrazumeva i neupitna je, a naša zajednička zasluga je to što je ona na dobrobit crkve i države na izuzetno visokom nivou”, rekla je Gojković, na promociji knjige, u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Ona je ukazala da je savremenom svetu i globalno nametnutom “brzom tempu života” neophodno da se neprocenjiv značaj tog nasleđa u stvaranju i opstanku kulturnog i nacionalnog identiteta što vernije prikaže i afirmiše.

“Jedan od najboljih načina za to jeste putem izrade kapitalnih dela kakvo je monografija ‘Riznica Saborne crkve u Beogradu’ čije izdavanje je podržalo ministarstvo kulture”, rekla je Gojković, prenelo je to ministarstvo.

Promociji monografije, autora Vuka Dautovića, Igora Borozana i đakona Budimira Кokotovića, prisustvovao je poglavar SPC patrijarh Porfirije, predstavnici vlade i SANU.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x