Gold gondola – DVE godine rada

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Opština Čajetina
Podelite vest

Prošlo je dve godine od kada je zlatiborska Gold gondola prevezla prve putnike od početne stanice do vrha Tornik, trasom dužine 9 kilometara.

Najveća investicija Opštine Čajetina vredna 13,5 miliona eura, Zlatna žičara, je opravdala očekivanja Opštine Čajetina i njenih stanovnika koji su verovali da će ugledati svetlost dana i spojiti centar Zlatibora sa najvišim vrhom Tornik. I pored brojnih prepreka tokom izgradnje, najduža jednosegmentna gondola na svetu ucrtala je Zlatibor na globalnu turističku mapu.

Кada smo realizovali višedecenijsku ideju naših predaka, i na tome smo im neizmerno zahvalni, o gondoli na Zlatiboru, nismo ni slutili da će stvarno biti zlatna kako joj i samo ime govori. Posle dve godine rada se potvrdilo da je i više nego opravdala svoje postojanje, ne samo za nas kao lokalnu samoupravu i naša javna preduzeća, već i za stanovništvo opštine Čajetina, investitore i brojne turiste koji dolaze na Zlatibor. Trenutno radimo na uvođenju brojnih pratećih sadržaja kao što je završetak upravne i poslovne zgrade na početnoj stanici gondole, izgradnja garažnog prostora, kao i izgradnja golf terena i sadržaja na vodi kod međustanice pored Ribničkog jezera, rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović povodom dvogodišnjice rada zlatiborske gondole.

Investiciju u zlatiborsku gondolu smo isplatili već u prvoj godini njenog rada, nastavio je Stamatović, više nemamo kreditno zaduženje kod banaka, kao ni finansijske obaveze prema isporučiocu opreme, tako da nam je sadašnji prihod čista zarada koju ulažemo u dodatne sadržaje za korisnike gondole. Uskoro počinjemo sa radovima na drugom kraku gondole, od međustanice kod Ribničkog jezera do vrha Čigota.

Direktorka „Gold gondole“ Bojana Božanić je najavila da se uskoro očekuje i 500 hiljaditi putnik koga će darivati zanimljivim nagradama.

„Nastavljamo sa aktiviranjem novih sadržaja, sve u skladu sa prirodom i održivim načinom korišćenja. Na međustanici planiramo izgradnju ekološkog parka koji će već na leto biti u funkciji, uz dodatne turističke sadržaje na samom jezeru. Osvetlićemo trasu gondole, izgraditi solarnu elektranu, a planiramo i dodatne sadržaje na samoj gondoli, od kojih smo već aktivirali mogućnost uživanja u tradicionalnim zlatiborskim proizvodima tokom vožnje do Tornika i nazad, naglasila je direktorka Božanić.

Gold gondola je, kao svetska turistička atrakcija, pored otvaranja novih radnih mesta, doprinela razvoju lokalne samouprave i privlačenju investitora za ulaganja u nove sadržaje na prostoru duž trase gondole.

Foto: Opština Čajetina

I svetski mediji su prepoznali uspešnost projekta gondolske žičare na Zlatiboru, tako da je nedavno televizijski kanal Nacionalne geografije, u serijalu „Evropa odozgo“, prikazao gondolu kao građevinsko čudo koje je pomerilo granice u turizmu Srbije i regiona.

„Zaposleni Gold gondole se svakodnevno trude da gondola dobija dodatnu vrednost kroz društveno odgovorne aktivnosti, besplatne ili komercijalne sadržaje koji su obeležili proteklo leto na gondoli, poput paraglajdinga, streličarstva, kreativnih radionica, tjubinga ili vežbi sa Čigotom. U planu je da sa prvim snegom počnu zimske čarolije i različita takmičenja na snegu, sve u svrhu što većeg zadovoljstva svojih sadašnjih i budućih korisnika“, zaključila je Božanić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x