Gondolom iz Brzeća do vrhova Kopaonika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Nenad Milenković
Podelite vest

Nova skijaška sezona počela je na Kopaoniku. Najveći ski centar u Srbiji funkcioniše na startu sezone u skladu sa propisanim preventivnim merama u suzbijanju pandemije virusa Kovid 19. Upotrebom veštačkog snega staze su dobro pripremljene, a najavljuju se i brojne novine u radu skijališta.

Direktor JP „Skijališta Srbije“ Dejan Ćika kaže za Niške vesti, da je nova sezona na Kopaoniku počela 3. decembra. Skijališta Srbije nisu posebno najavljivala ski opening, baš zbog epidemiološke situacije i kako se na jednom mestu ne bi našla kritična masa.

Dejan Ćika, direktor JP „Skijališta Srbije“

“Mi smo, kao odgovorno javno preduzeće, preduzeli baš sve mere kako bismo osigurali bezbedan početak skijaške sezone i kako bi se svaki korisnik osećao potpuno sigurno. Svi skijaši i borderi su u obavezi da nose zaštitne maske/bandane, rukavice, da drže propisano rastojanje i da slušaju savete redara. Šestosedna žičara na Kopaoniku koja u regularni uslovima u korpi prevozi po 6 skijaša, sada prevozi po 3, upravo zbog epidemioloških mera. Iako je dužina skija dovoljna za održavanje dostance, mi smo postavlili i razdvojinike kako bi osigurali dodatnu distancu između skijaša. Sve vreme apelujemo na korisnike da se pridržavaju mera, kako bismo ostali zdravi i imali prilike da tokom cele zime uživamo u skijanju“, kaže direktor Ćika.

Veliki projekat koji je od krucijalnog značaja za ugostitelje i hotele,kao i vlasnike smeštajnih kapaciteta na području malog mesta Brzeće koje se nalazi u blizini Brusa, svakako je izgradnja gondole do srca skijaškog centra na Kopaoniku.

“Skijališta Srbije su ušla u završnu fazu izgradnje gondole koja će povezivati Brzeće sa centrom skijališta. Ovo je jedan od najznačajnih projekata za srpski turizam i doprineće da ubrzanom razvoju ove turističke destinacije. Gondola Bezeće-Mali Karaman prati trasu nekadašnjih žičara Bela reka 1 i Bela reka 2, s tim što je proširena do platoa Mali Karaman. Ova instalacija će olakšati svima koji dolaze na Kopaonik, da na brz i lak način stignu do centra skijališta, a da pri tom ne razmišljaju gde će sa autom“, rekao je Dejan Ćika.

On je najavio pored ove investicije i početak rada četiri nove staze, ali i početak funkcionisanja najsavremenijeg sistema za kontrolu ski karata, koji korisnicima omogućava beskontaktno preuzimanje ski paseva preko pickup boksa.

„Gondola je u završnoj fazi i očekujemo da će u toku ove sezone biti puštena u rad. Rok za izgradnju je 365 dana, ali mi radimo ubrzano kako bismo obradovali skijaše koji je nestrpljivo čekaju. Vrednost projekta je 27 miliona evra“.

Stara planina je najveći ski centar na jugoistoku Srbije čiji skijaški kapacitet uveliko prevazilazi smeštajne kapacitete,ali za sada kažu u Skijalištima Srbije nema realne potrebe da se skijalište širi ,ali da onog momenta kada ova planina bude dobila još neki hotel ili apartmansko naselje, postoji realna mogućnost da se napravi još skijaških staza.

Evropa kup 2021.godine na Kopaoniku

Evropa kup jedno od najprestižnijih takmičenja pod ingerncijom FIS-a biće održano početkom marta 2021.godine na Kopaoniku.

“Prvi put posle 1984, bićemo domaćini najboljim skijašicama Evrope. Ovim smo pokazali da smo konkurentni sa evropskim centrima i da je ski centar Kopaonik dostigao najviši nivo kao turistička, ali i kao sportska destinacija. Skijašice će se takmičiti u dve discipline, slalom i veleslalom, a ovo je sve uvertira i ulaznica za organizaciju Svetskog kupa 2022. godine“.

Dejan Ćika komentarisao je i konkuretnost domaćih ski centara u odnosu na konkurenciju u regionu.

“Bez lažne skromnosti, uradili smo toliko toga na unapređenju skijaške infrastrukture i samog skijališta, da slobodno mogu da kažem da pariramo bilo kom evropskom ski centru. To se ogleda i u broju skijaša koji svake godine dođe da skija na Kopaoniku. Iz godine u godinu brojimo porast domaćih i stranih skijaša i to nam je pokazatelj da odlično radimo svoj posao“, zaključio je direktor JP Skijališta Srbije.

OTVORENA SKIJAŠKA SEZONA NA KOPAONIKU: Manje turista i skijaša nego lane

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x