Goranu Markoviću počasna nagrada Motovunskog filmskog festivala

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Goran Marković, Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Beogradski režiser Goran Marković dobitnik je ovogodišnje počasne nagrade Maverik Motovunskog filmskog festivala kojom se odaje posebno priznanje autorima koji beskompromisno slede vlastitu viziju.

Kako su saopštili organizatori Festivala koji će se održati od 26. do 30. jula, nagrada Maverik se ove godine dodeljuje beogradskom režiseru Goranu Markoviću, autoru filmova “Specijalno vaspitanje”, “Nacionalna klasa”, “Variola Vera”, “Deja Vu”, “Tito i ja”.

Marković je snimio pregršt filmova koji su mu osigurali status hitmejkera i ljubimca publike, da bi u novije vreme zbog svojih čvrstih etičkih stavova praktično postao persona non grata i predmet nezapamćenih medijskih napada, dodaje se u saopštenju.

Tokom Motovun Film Festivala, publici će biti prikazano 19 nezavisnih filmova iz celog sveta po izboru selektora Milene Zajović i Jurice Pavičića, kao i deset filmova iz Švedske koja je ove godine zemlja-partner festivala, prenela je Hina.

Prema rečima direktora Festivala Igora Mirkovića, ove godine će, prvi put u istoriji festivala, biti prikazan film režisera koji se u vreme održavanja festivala bori na ratištu.

Reč je o krimiću “Rihno” režisera Olega Sentsova, koji je proveo pet godina u ruskim zatvorima nakon aneksije Krima, a sada je na ratištu u redovima ukrajinske vojske. Film ne govori o ratu, ali sudbina režisera svedoči o vremenu i okruženju u kojem će se održati ovogodišnji festival, ističu organizatori Motovunskog filmskog festivala.

Za kratkometražni program festivala prijavljeno je 728 filmova iz 69 zemalja, od kojih će selektorka Inja Korać odabrati 25 za takmičarski program.

Motovunski kratkometražni pobednik i ove godine ulazi u konkurenciju za Evropsku filmsku nagradu, a najboljem domaćem filmu biće dodeljena nagrada Corto montonese.

Festival će i ove godine imati program zagrevanja, i to prvi put u Bujama gde će biti prikazan atraktivan program za decu i mlade.

Motovunski filmski program ići će i na turneju kako bi publika u što većem broju gradova u Istri i drugim delovima Hrvatske mogla da vidi ostvarenja iz festivalske ponude, a sve će kulminirati programom Motovun u Zagrebu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x