Grad Pirot kupovinom kompleks hotela i umetničke kolekcije Prvog maja ostvario cilj

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Facebook Galerija Čedomir Krstić
Podelite vest

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je danas da je grad ostvario cilj i postao vlasnik zbirke umetničkih dela nekadašnje Industrije odeće “Prvi maj'” i kompleksa hotela “Stadion”, koje je kupio na aukciji u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, a po ceni od 25,1 milion dinara.

Vasić je agenciji Beta kazao da je kupovinom hotela “Stadion'” kompletiran ceo sportski kompleks na “Senjaku”, na kome se pored stadiona, nalazi zatvoreni bazen, gradi se otvoreni i teren sa veštačkom travom.”Nedostajao je samo ovaj deo, hotel sa restoranom. Videćemo kako ćemo time raspolagati. Nismo mogli do sada da ulažemo u rekonstrukciju Gradskog stadiona, bez hotela. Sada smo vlasnici i tog dela”, rekao je Vasić.

Podsetio je i da je površina kompleksa hotela “Stadion” 1.175 kvadratnih metara, a čine ga aneks sa restoranom, letnja bašta i dva pomoćna objekta na Gradskom stadionu.

“Videćemo šta sve ima od kupljenih umetničkih dela. Ono što je nekada pripadalo ‘Prvom maju’ sada pripada gradu i gradjanima Pirota. Značajno je da ova dela budu vlasništvo grada i da će ona ulepšati gradske prostore. Umetnički fond ima neprocenjivu vrednost. Gde će ona nastaviti svoj novi umetnički život u gradu, odlučiće stručnjaci koji se time bave”, rekao je Vasić, navodeći da je svojevremeno “Prvi maj” ulagao u umetnička dela i oplemenjivanje prostora fabrike.Istoričarka umetnosti i direktorka Galerije “Čedomir Krstić” Radmila Vlatković kazala je za agenciju Beta da je izuzetno značajno što ova vredna umetnička dela konačno ostaju gradu i da je to bila njena želja i intencija Gradske uprave “jer je to dragocenost Pirota”.

“Drago mi je što ćemo moći da uživamo u ovim delima vrhunskih umetnika. Uvek sam govorila da umetnička dela iz zbirke ‘Prvog maja’ treba da ostanu gradu i da se njima uz ćilim i grnčariju, ponosimo. To je velika dragocenost za grad, a skulpture, mozaici i vitraži mogu se izmesiti iz ‘Prvog maja’ na neke lokacije u gradu”, rekla je Vlatković.

Ona je podsetila da je od 174 dela, koliko je bilo kada je radila publikaciju o ovoj umetničkoj zbirci, ostalo 100.

“Očekujem da se formira komisija koja će da odredi mesta za skulpture i da će grad na taj način biti oplemenjen i ona postati i turistička atrakcija”, rekla je Vlatkovićeva.

Nekadašnji jugoslovenski gigant “Prvi maj”, osim proizvodnje konfekcije i trikotaže, bio je poznat upravo po bogatoj umetničkoj zbirci i svojevrsnoj galeriji pod vedrim nebom. Vlatković je podsetila da su dela nabavljana u vreme kada je taj tekstilni industrijski gigant zauzimao važno mesto na jugoslovenskom i svetskom tržištu. Najveći broj skulptura “Prvi maj” je dobio sa arandjelovačke Smotre “Mermer i zvuci”.

“Neka dela su izgorela u požaru 1992. godine. Slike su uglavnom postale vlasništvo firme kroz donacije, poklone i razmenu, dok su organizovano otkupljivane skuplture, mozaici, vitrine i tapiserije. U tom fondu su i umetnička dela renomiranih umetnika, pored ostalih, Miće Popovića, Pedje Milosavljevića, Radomira Antića, Čedomira Krstića, Jovana Kratohfila, Matije Vukovića, Jovana Soldatovića…”, kazala je Vlatković.

Ona je autor publikacije Umetnička zbirka Prvog maja koja je objavljena 2013. godine i sadrži kompletan popis umetničkih dela ove fabrike.

“U momentu kada sam radila popis umetničkih dela u ‘Prvom maju’ su bila 174 dela. Od toga 33 skulpture, 11 mozaika, 115 slika, grafika, tapiserije. U pitanju su različiti autori, ne samo jugoslovenskog već svetskog renomea”, naglasila je Vlatković.

Tri skulpture poznatih umetnika iz Francuske Kloda Losta i Dominika Labovjea i Kengira Azume iz Japana, od pre nekoliko godina na osnovu pozajmice, krase trg u centru Pirota. Ostale skulpture i mozaici iz umetničkog fonda “Prvog maja” nalaze se i dalje u ovoj fabrici.

Industrija odeće “Prvi maj” iz Pirota je posle dve neuspešne i raskinute privatizacije, a potom proglašenog stečaja i nekoliko pokušaja prodaje, dobila vlasnika 2018. godine.Kompanija “E-Miroljo”, sa sedištem u Dimitrovgradu, deo je italijanske kompanije poznate u svetu tekstilne industrije. Ova firma je kupila proizvodne hale “Prvog maja” i krenula sa proizvodnjom. Ostatak imovine je ostao u vlasništvu “Prvog maja” u stečaju, medju kojom je i imovina koja je sada prodata.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x