Gradi se na Zlatiboru gde ima opravdan razlog za to

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TOZ
Podelite vest

Često se u srpskim medijima govori o tome da je Zlatibor “preurbanizovan” i da to više nije ni nalik planini na koju su mnogi navikli. Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović ima jasno objašnjenje zašto je to tako.

“Gradi se tamo gde postoji interes. Nije to zamišljeno tako da taj “neko” ko dođe na planinu jednom u deset godina i hoće sam da šeta, jer mu je dosadila gradska vreva. Mi sad treba da čekamo te neke ljude koji će doći možda samo 7 dana godišnje, a šta mi ostali da radimo koji smo tu svakodnevno. Oni bi voleli da smo mi njima servis ali niko se ne pita kako da mi to održavamo ako nemamo prihod”, kaže predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

On dodaje da je samo 1,4% od ukupne površine Optine Čajetina pod građevinskim objektima, više je, precizira, pod vodenim površinama.

“Ja mogu jedino da se složim sa tim da ti neki objekti koje grade investitori možda nisu primereni za planinu, ili materijali koji se tu koriste nisu prilagođeni planinskom stilu. Živimo u Srbiji i mi tu ne možemo da se izborimo sa tim, ulazimo tu i u priču ukusa da li se to nekome dopada ili ne i šta traže savremeni turisti”, završio je Stamatović.

Redovno u statistikama državnih institucija stoji da je Zlatibor najposećenija srpska planina tokom svih 12 meseci. Tokom samo novogodišnjih praznika Zlatibor je posetilo oko 50.000 gostiju.

Strategiju zarvoja turizma na Zlatiboru radio je Istitut NIO iz Norveške.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x