Građanski preokret: Linglong da se privede zakonu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Kineska fabrika automobilskih guma Linglong Tajer (Tire) kod Zrenjaninu u izgradnji Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)
Podelite vest

Građanski preokret pozvao je danas kompaniju Linglong da u skladu s propisima predstavi javnosti izveštaj o inspekcijom nadzoru izgrađenog objekta, saglasnost organa nadležnog za poslove zaštite od požara i upotrebnu dozvolu, umesto što, kako je navedeno, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavlja plan za otvaranje fabrike guma u Zrenjaninu.

“Pozivamo kompaniju Linglong da umesto zaklinjanja predsedniku Srbije ‘da će poštovati standarde zaštite životne sredine’ pokaže javnosti integrisanu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu cele gumare, odobrenu od nadležnog organa”, navedeno je u saopštenju.

Iz Građanskog preokreta su naveli da kompanija Linglong treba da umesto obećanja predsedniku Srbije “da će zaposliti veći broj ljudi” dozvoli zaposlenima da javno govore o svojim iskustvima u toj kompaniji i pokazuju, ako to žele, svoje ugovore o radu.

Podsećaju da je nalazom pokrajinskog građevinskog inspektora iz 2021. godine ustanovljeno da je na gradilištu Linglonga podizano više objekata na više od 47.000 kvadratnih metara bez građevinske dozvole, a da se po naredbi inspektora da se ti objekti sruše nije postupilo.

Takođe, protiv odgovornih iz Linglonga i izvođača radova podneto je više krivičnih prijava zbog bespravne gradnje, koje nisu odbačene, a pred Upravnim sudom u toku je više postupaka protiv organa vlasti u Zrenjaninu i Vojvodini, zbog kršenja procedura u izdavanju građevinskih dozvola i davanju saglasnosti na parcijalne ekološke studije Linglongu.

Ukazano je i da je zbog postupanja prema radnicima koji su angažovani na gradilištu Linglonga, Srbija dospela na loš glas, o čemu svedoče posebna rezolucija Evropskog parlamenta i prošlogodišnji Izveštaj o trgovini ljudima američkog Stejt departmenta.

Kako je navedeno, prema zaključku pravne analize koju je prošle godine izradio advokat Dušan Prijić, zbog kršenja većeg broja propisa tokom izgradnje kineska fabrika autoguma Linglong u Zrenjaninu ne ispunjava zakonske uslove za dobijanje upotrebne dozvole i početak proizvodnje.

“Krajnje je vreme da se Linglong privede zakonu, umesto što podilazi Aleksandru Vučiću”, naveli su iz Građanskog preokreta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x