Grbović (PSG): Opozicija uvek mora da traži nove izbore

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Predsednik PSG Pavle Grbović Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

 Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je danas da opozicija uvek mora da traži nove izbore, navodeći da odbornici opozicije u skupštini grada Beograda rade odlične stvari i da ako bude takav rad fokus – imaju ozbiljne šanse na sledećim izborima.

Grbović je za današnji list “Nova” kazao da komunikacija u opoziciji postoji na individualnom nivou jer PSG niti on lično ni sa kim nema problem lične prirode, ali da je saradnja na nivou organizacija uglavnom limitirana.

“Pokret slobodnih građana je u prethodne dve godine bio pouzdan saradnik svakome sa kim smo sarađivali, tako će biti i ubuduće. Demokrate su sami odlučili da se okrenu saradnji sa Narodnom strankom koja nama nije ideološki bliska i to je njihovo pravo. Mi sebe u ovom trenutku ne vidimo u tom društvu, ne zato što nekoga ne volimo već zato što su političke razlike tolike da ne mogu lako da se prevaziđu”, rekao je Grbović.

Prema njegovim rečima, drugačija vizija budućnosti u opoziciji odražava se u tome što su na suprotnim stranama po pitanju spoljne politike i uvođenja sankcija Rusiji a tvrdi i da “nije mala razlika da li danas podržavate održavanje Prajda ili ne”.

“Ne svodi se to pitanje (Europrajda) na jednu manifestaciju i jedan dan, već na suštinsko pitanje da li želimo društvo koje toleriše različitost i državu koja nam garantuje ravnopravost ili želimo državu u kojoj većina teroriše manjinu. S obzirom da smo svi u nečemu u nekom trenutku manjina, takvo društvo sistemski proizvodi nepravdu i patnju i takvo društvo nema budućnost. Ako se razilazimo na takvim temama onda je saradnja zaista teško zamisliva”, kazao je Grbović.

Govoreći o sporazumu oko ulazno-izlaznih dokumenata koji je postignut u subotu između Beograda i Prištine, on ističe da nema ništa protiv sporazuma koji omogućava normalno kretanje, rad i život ljudi ali je upitao zbog čega se na to čekalo pet godina.

“Ključni momenat za gubitak suvereniteta države Srbije na području Kosova i Metohije je potpisivanje kapitulacije u vidu Kumanovskog sporazuma. Kad nemate vojnu kontrolu nad svojom teritorijom, kad vam neko nacrta gde više ne smete da uđete, onda više niste vlast”, rekao je on.

“Sve što se dalje dešavalo je samo nastavak razgradnje koja je zaključena briselskim sporazumima, a najnoviji sporazum je samo razrada. Nema srpske policije, vojske, tužilaštva, sudova, notara, energetskog sistema, pozivnog broja… To je činjenično stanje za koje ni Pokret slobodnih građana niti ja lično ne snosimo ni promil odgovornosti”, dodao je Grbović.

Prema njegovim rečima, politika PSG je da sačuvaju ono što je ostalo, a što je ipak najvrednije, a to su ljudi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x