Grbović (PSG): Selektivna ogorčenost zbog glasanja u Savetu Evrope je vrsta političkog skandala

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Predsednik PSG Pavle Grbović Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović ocenio je da je najava nove strategije spoljne politike Srbije, na bazi “selektivne ogorčenosti” zbog nečijeg glasanja u Savetu Evrope, predstavlja “vrstu političkog skandala i najavu samoizolacije”.

Grbović je u emisiji “Pravi ugao” na Radio-televiziju Vojvodine, komentarišući što je Srbija najavila novu strategiju jer su neke države prihvatile aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope, kazao da smatra da se pojedini predstavnici Srbije “vrlo selektivno ponašaju prema određenim zemljama”.

“Na primer, najave retribucije prema Crnoj Gori zbog glasanja u Savetu Evrope, to je zaista skandalozna i sramotna najava. Ili to što (predsednica vlade Srbije) Ana Brnabić sada neće da ode u Grčku na neki samit, zato što je Grčka bila uzdržana”, rekao je Grbović.

On je ocenio da uzdržanost u glasanju nije isto kao i glasanje “za”, već je bliže glasanju “protiv”, navodeći da Prištini nedostaju glasovi “za” da bi imala dvotrećinsku većinu za prijem, a ne “uzdržani” glasovi.

“Druga stvar, kako predsednik Srbije bira na koga će da se naljuti? Zbog čega se sada ljuti na Crnu Goru koja očigledno ima svoj pravac i svoj put, koji nastavlja bez obzira na političke promene, nesmanjenim intenzitetom. Kako je moguće da smo sada ljuti na Crnu Goru, a da nismo ljuti na Albaniju”, naglasio je Grbović.

Prema njegovim rečima, ključno pitanje je odakle pravo Srbiji da se ljuti na nekoga, ukoliko je predsednik Srbije “usmeno stvorio jednu vrstu političke obaveze za Srbiju u Briselu i Ohridu”.

“Jer u tom članu 4 (sporazuma EU o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije) piše da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Hajde da ne budemo licemerni”, rekao je Grbović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x