Grčić podneo neopozivu ostavku, u ostavci teške optužbe na račun Zorane Mihajlović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MRE SRBIJE/ZORAN PETROVIC/EV)/ Srbija Vesti
Podelite vest

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić obavestio je danas pismom premijerku Anu Brnabić o ostavci i stanju u EPS-u i da je o tome prvo upoznao predsednika Aleksandra Vučića jer je, kako je rekao, i posao vršioca dužnosti direktora EPS-a, ali i politički angažman i članstvo u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) prihvatio isključivo zbog njega, preneo je Blic.

Grčić je, kako je navedeno, u pismu naveo da je čvrsto verovao u Vučićeve ideje, ideale i viziju jake, moderne i napredne države.

“Poštujem državnu hijerarhiju, ali sam se prvo obratio predsedniku Vučiću, jer sam i posao vršioca dužnosti direktora EPS-a, ali i politički angažman i članstvo u SNS prihvatio isključivo zbog Aleksandra Vučića, čvrsto verujući u njegove ideje, ideale i viziju jake, moderne i napredne države Srbije, koje predsednik dosledno i uspešno ostvaruje”, naveo je Grčić.

Dodao je da je predsednika Republike obavestio da podnosi neopozivu ostavku na mesto vršioca dužnosti direktora EPS, koju je obavljao prethodnih godina u “izuzetno složenim okolnostima”.

“Od poplava koje su 2014. godine zadesile našu zemlju i osim ljudskih žrtava, koje su nemerljiv gubitak, u značajnom obimu devastirale elektroenergetski potencijal naše države, pa sve do zastrašujuće kampanje protiv rudarskog kompleksa i termoenergetskog sektora, susretao sam se kao v. d. direktora sa ozbiljnim izazovima, koji su pretili da u potpunosti uruše energetsku stabilnost naše zemlje”, naveo je Grčić.

Uz osećanje lične odgovornosti, kako je rekao, želi da jasno istakne da nije bilo dovoljno novih investicija.

“Razlozi zbog kojih se nisu ostvarili neki od planiranih projekata, a neki drugi su kasnili sa realizacijom, su brojni, ali kao čovek koji je naučio da preuzima odgovornost, reći ću još jednom da sam isključivo ja odgovoran za to. S druge strane, pozitivni rezultati, koji su znatno brojniji, nisu plod samo mog rada”, naveo je Grčić.

Pozitivni rezultati su, prema njegovim rečima, delo svih posvećenih ljudi, od inženjerskog sektora, projektanata, finansijskih stručnjaka, pravnika, ekonomista do najvrednijih u EPS-u, direktnih izvršilaca, rudara, varilaca, mehaničara, jednom rečju radnika sa velikim slovom R, ljudi kojima je beskrajno zahvalan, jer su svoje preduzeće i svoju državu stavljali, ne samo ispred svojih porodica, već i ispred svojih života.

“Pokrenuti su investicioni projekti koji su godinama stajali po fiokama, izvukao sam probleme ispod ‘tepiha’ i krenuli smo da ih rešavamo. U poslednjih šest godina u EPS-u je uradjen niz revitalizacija i modernizacija uz povećanje snage blokova u termoelektranama i agregata u hidroelektranama, izgradjena su postrojenja i sistemi za zaštitu životne sredine, uradjene su revitalizacije, modernizacije i nabavke nove osnovne rudarske opreme na postojećim kopovima, mnogo toga za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta – termo, hidro, OIE, kopovi. U sve to uloženo je 2,36 milijardi evra”, naveo je Grčić. Dodao je da su time stvoreni preduslovi za pouzdan rad proizvodnog sektora EPS-a i to je omogućilo da u Srbiji ne bude ugroženo snabdevanje električnom energijom zbog trenutne energetske krize.

Snaga termoblokova povećana je, prema njegovim rečima, za 180 megavata, a kada “završimo sve što je planirano snaga naših TE biće veća za oko 225 megavata, uz ukupne investicije od 1,2 milijarde evra”.

“Pripremljeno je sve da 2027. godine termoelektrane na ugalj EPS-a budu u potpunoj usaglašenosti sa Direktivom o industrijskim emisijama. Do kraja 2020. u zaštitu životne sredine uloženo je oko 540 miliona evra i do 2032. planirane su investicije od oko 700 miliona evra”, naveo je Grčić.

Istakao je da je poslednjih devet godina proizvodnja uglja konstantna, izuzev 2014. godine kada su bile katastrofalne poplave.

Na kopu Drmno 2019. godine počeo je, kakao je rekao, da radi novi BTO sistem, vredan 97,6 miliona dolara sa kojim proizvodnja uglja raste sa devet na 12 miliona tona.

“Završili smo i projekat ‘Unapredjenje zaštite životne sredine u rudarskom basenu Kolubara’, vredan oko 150 miliona evra. Krajem 2017. godine otvoreno je i Polje G, a taj projekat iznosi preko 60 miliona evra”, naveo je Grčić.

U periodu od 2016-2020. godine realizovana je, prema njegovim rečima, investicija od preko 30 miliona evra, a u oktobru 2019. godine otvoren je kop Radljevo i ukupne investicije u taj kop iznose oko 640 miliona evra.

“Izgradili smo infrastrukturne objekte, predodvodnjavanje, eksproprijacija. U proceduri je nabavka novog BTO sistema, vrednog 90 miliona evra. U periodu 2016-2020. ovde je investirano 40 miliona evra. Uprkos opstrukcijama onih koji bi trebalo da budu direktna podrška kao što je resorno ministarstvo, pokrenuto je i Polje E2”, naveo je Grčić.

Dodao je da su “stvoreni uslovi za nesmetano otvaranje i rad kopa, izgradnja nove industrijske zone, infrastrukturni radovi, izgradnja objekata predodvodnjavanja i odvodnjavanja, eksproprijacija”.

U periodu 2016-2020. godine realizovano je, kako je rekao, oko 100 miliona evra, a ukupna vrednost projekta je veća od 950 miliona evra.

“Modernizujemo i hidroelektrane, sa završenim revitalizacijama digli smo snagu hidro sektora za 142 megavata, a posle završetka svega što smo planirali snaga će biti ukupno veća za 190 megavata”, naveo je Grčić.

Pre nepunih šest godina investicije u EPS su, kako je rekao, stajale, ništa se nije radilo, sve je bilo u fiokama.

“Skoro svaki projekat je bio problematičan. Zasukali smo rukave, krenuli su pregovori i počeo je rad. Ni to ne bismo pokrenuli bez podrške predsednika Srbije, jer smo velike probleme rešili samo njegovom odlučnošću i zalaganjem”, ocenio je Grčić.

Projekat odsumporavanja u TENT “A” je, prema njegovim rečima, stajao kao mrtvo slovo, a sada je u finišu izgradnje.

Završeno je, kako je rekao, odsumporavanje u Kostolcu “B” i to postrojenje sada radi, a “godinama kao da je čekalo samo od sebe da se izgradi”.

“Pokrenuli smo izgradnju sistema za odsumporavanje i u TENT “B”. Plan je da se samo u izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektranama investira ukupno oko 610 miliona evra”, naveo je Grčić.

Dodao je da se grade i novi kapaciteti i planirane investicije u nove kapacitete vredne su 2,5 milijarde evra i doneće novu snagu od 2.400 megavata i godišnju proizvodnju od sedam teravat-sati.

“Sada konačno napreduje i izgradnja bloka B3 u TE Kostolac “B”, kapaciteta 350 megavata na koji čekamo više od godina. Biće to moderan blok koji će ispunjavati sve evropske ekološke norme. Na tom principu planirana je i gradnja termoelektrane Kolubara “B”, snage 354 MW. Oni koji osporavaju ovaj projekat ili su neznalice ili su zlonamerni. Trećeg nema”, ocenio je Grčić.

Istakao je da nije protiv “zelene” energije, već “naprotiv, EPS razvija niz OIE projekata”.

Preduslov za povećanje OIE je, kako je rekao, stabilan sistem koji može da obezbedi sigurnost snabdevanja.

“Naš hidro portfolio biće ojačan. Odlučni smo u izgradnji nove, reverzibilne hidroelektrane ‘Bistrica’ snage oko 630 megavata. Ona bi osigurala balansne kapacitete u energetskom sistemu za priključenje dodatnih elektrana koje koriste obnovljivu energiju. Od preostalog hidropotencijala u Srbiji, EPS radi na projektima na rekama Ibar i Velika Morava”, naveo je Grčić.

Dodao je da se radi i na projektu izgradnje vetroparka na zatvorenim kopovima i odlagalištima u Kostolcu, snage 66 megavata.

“Koristićemo zemljište na starim odlagalištima, obodima kopova i na deponijama pepela i za podizanje solarnih elektrana. U pripremi su solarne elektrane ‘Petka’ i ‘Srednje kostolačko ostrvo’ u Kostolcu. Plan je i da do 2030. godine imamo nove solarne kapacitete snage 240 megavata i nove vetro kapacitete snage 100 megava”, naveo je Grčlić.

Naveo je da je “ponosan i na EPS-ove poslove u regionu”. “Sa komšijama nastojimo da povećamo energetski kapacitet regiona i to pokazuje projekat gradnje sistema ‘Gornja Drina’, odnosno prve hidroelektrane ‘Buk Bijela’, snage oko 100 megavata. Izgradnja HE ‘Buk Bijela’, ‘Foča’ i ‘Paunci’ , vredna je 250 miliona evra, imaće snagu oko 181 megavat i sa proizvodnjom od 670 GWh doneće zelene kilovat-sate i povećati energetsku stabilnost Srbije, Republike Srpske i regiona u celini”, naveo je Grčić.

Dodao je da se “razvija i dokumentacija sa ‘Elektroprivredom Crne Gore’ za HE ‘Komarnica’ snage 162 megavata”.

“Istovremeno, EPS se već duže vreme bori sa lobijem koji bi Srbiju da baci na kolena, da zatvori kopove i termoelektrane. Rade to za tudji interes, potpuno otvoreno. Skovali su planove da Srbija ostane bez struje, ali ih je zaustavio Aleksandar Vučić”, rekao je Grčić.

Dodao je da bez “njega i njegove odlučnosti i predanosti čitav niz investicija ostao bi mrtvo slovo na papiru”.

“Zahvaljujući podršci i zalaganju predsednika Srbije neće biti ugašeni blokovi A1 i A2 u TENT “A”, neće biti ugašena termoelektrana Kostolac “A”. Bio je plan da se ovi blokovi ugase najkasnije 2023. i srećom to nije”, naveo je Grčić.

Grčić je rekao da “ne zna nikoga ko nije grešio”. “Probleme koji postoje, ali i uspehe koje smo ostvarili, mogu nabrajati danima. Umesto toga, kao odgovoran i čestit čovek, podnosim svoju ostavku, zbog onoga sto se u narodu zove objektivna odgovornost”, naveo je Grčić.

On je premijerki Ani Brnabić na kraju pisma “skrenuo pažnju na važan momenat”.

“Sada, kada više nisam vršilac dužnosti direktora EPS, kada mogu da kažem ono što mi na srcu leži, ne mareći za hijerarhiju, upozoravam vas na sledeće. Ukoliko gospodja Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osudjen na smrtnu kaznu, na potpunu propast”, naveo je Grčić.

Dodao je da “gospodja Mihajlović, radeći za svoje mentore iz zapadnih ambasada i svoje poslovne partnere, ne uništava samo jedno od najvažnijih ministarstava, ona potpuno razgradjuje naš celokupni elektroenergetski potencijal i uništava taj sektor, koji je srce naše države”.

“Kao čovek, koji nema visoke titule i koji nije vaspitan tako da ume na pravi način da se smeška licemerima iz kruga dvojke, ali kome su Srbija i naš narod, naša država, u srcu, upozoravam vas i molim da preduzmete sve kako bi na čelo tog ministarstva nakon izbora došao neko ko voli svoju državu, a ne samo svoj džep i svoju fotelju, koju pokušava da sačuva preko zapadnih ambasadora”, naveo je Grčić.

Istakao je da je “sam sebe na ovom poslu dao u potpunosti, jer veruje istinskom patrioti i zaštitniku svog naroda, predsedniku Aleksandru Vučiću”.

“Ako dozvolite da elektroenergetski sistem Srbije vode ljudi poput Zorane Mihajlović, Srbija će postati šaka jada, koju svako može da pozoba”, napisao je Grčić.

Foto: (BETAPHOTO/MRE SRBIJE/ZORAN PETROVIC/EV)

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x