Grujičić: Nuklearna medicina velika šansa u lečenju malignih bolesti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube PRVA printscreen
Podelite vest

Ministarstvo zdravlja Srbije će u Sočiju potpisati Memorandum o saradnji sa “Rosatomom” – jednim od globalnih lidera u primeni nuklearne energije u raznim oblastima, najavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić i poručila da nuklearna medicina predstavlja veliku šansu u lečenju malignih bolesti.

” ‘Rosatom’ je lider broj jedan u svetu kada je atomska energija u pitanju. Nuklearna medicina je nešto što je potpuno novo. Velika je šansa u kombinaciji biološke terapije i inovativne terapije sa izotopima, odnosno radiofarmacijama, jer to je takozvano sistemsko zračenje koje vi ne možete da sprovedete spolja na osnovu ove tehnologije koja danas postoji na osnovu aparata za zračenje”, kazala je ona za RTS.

Dodala je da Srbija, u saradnji sa “Rosatomom”, vrlo brzo može da ovlada tom tehnologijom. Najvažnije je, kako je ukazala, što se preko biološke terapije izotop dovodi baš tamo gde treba – do maligne ćelije.

“Mislim da je to velika šansa i to ne samo za ove vrste onkoloških bolesti nego i za dijagnostiku posebno autoimunih bolesti jer postoji velika sličnost između sistemskih bolesti autoimunih i onkoloških. I jedne i druge mogu vrlo brzo da ugroze život, a nama ostaje da se organizujemo tako kao i oni što što rade, da primarna zdravstvena zaštita bude zaista oslonac čitavog zdrastvenog sistema”, navela je ministarka.

Grujičić stalno upozorava i na posledice do kojih je došlo po zdravlje stanovništva i porast broja onkoloških pacijenata zbog NATO bombardovanja.

“Mi za sada imamo samo posredne dokaze o tome šta se zaista desilo. Jedno je kada koristite nuklearnu energiju pod kontrolom, a potpuno drugačija stvar kada se nuklearna energija koja se oslobađa prilikom eksplozije širi okolo i kada se nano čestice uranijuma i drugih kancerogena zapravo šire prema organizmu i završavaju negde u plućima, u digestivnom traktu, u bubrezima i sl. Ne treba se plašiti nuklearne energije”, poručila je ona.

U Sočiju, pod tim nazivom “Čista energija – Kreiramo budućnost zajedno”, počinje danas “Atom Ekspo 2024”, internacionalni forum i jedan od ključnih svetskih događaja na kome se govori o globalnoj upotrebi nuklearne energije.

Više stotina učesnika, među kojima su predstavnci vlada, čelni ljudi institucija u nuklearnoj energiji i stručnjaci u toj oblasti, govoriće o globalnoj upotrebi nuklearne energije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x